Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gedenkplaats Halifax 13 juni onthuld in Herenhof

31 mei 2018 - 11:10  •  reacties

Gedenkplaats Halifax 13 juni onthuld in Herenhof

Alphen aan den Rijn - De crash van het vliegtuig dat zich in de Dijksloot boorde bij het huidige winkelcentrum Herenhof, is door veel ooggetuigen gezien. Een van hen is Gerrit Vos, hij wil al jaren een gedenkplaats voor de omgekomen bemanning. Deze gedenkplaats kan nu met een subsidie van het Erfgoedfonds worden gerealiseerd. Er wordt op 13 juni een informatiebord geplaatst met het verhaal naast een social sofa passend beschilderd door kunstenaar Joost Zwanenburg.

Vos heeft na jaren van onderzoek samen met dochter Anjo Duijker, Jarno Haze en Rob Whetley de achtergrond van de missie en de bemanningsleden achterhaald. Vos wil al jaren dat de bemanning een goede gedenkplaats krijgt. “Straks is er niemand meer die dit nog weet. Dat zou zonde zijn, want het is wel een stukje Alphense geschiedenis.”

De Halifax was in de nacht van 16 op 17 juni 1944 op de terugweg richting Engeland vanaf een bombardement op synthetische oliefabriek Ruhrchemie. Het vliegtuig is onderweg aangeschoten en haalde de Noordzee net niet. De piloot probeerde met het brandende vliegtuig een noodlanding te maken. Dat deed hij parallel aan de Oude Herenweg in Alphen aan den Rijn. Daarbij had hij de Dijksloot over het hoofd gezien. De Halifax boorde zich in de dijk. De zevenkoppige, grotendeels Canadese, bemanning overleefde de crash niet.

Links op de foto Gerrit Vos.

Fotograaf: Alphens.nl EV