Nieuws

« Vorige - Volgende »

Veiligheid in gevangenis in geding door ziekteverzuim

4 juni 2018 - 10:53  •  reacties

Veiligheid in gevangenis in geding door ziekteverzuim

Alphen aan den Rijn - In de gevangenis in Alphen werken in totaal zo'n 600 mensen. Volgens Omroep West zat vorig jaar tien procent van het personeel ziek thuis. Het gevangenispersoneel vindt de werkdruk te hoog. "Veel ervaren personeel houdt het voor gezien en zoekt een andere baan. De gaten worden gevuld met extern ingehuurde, onervaren beveiligers", aldus een van de cipiers.

De gaten in het rooster worden opgevuld met ingehuurde beveiligers, die volgens de cipiers niet zijn getraind in de omgang met gedetineerden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat beveiligers worden ingehuurd, maar volgens een woordvoerder werken zij bijvoorbeeld achter de balie en hebben zij geen dagelijks contact met gevangenen.

Incidenten
In de Alphense gevangenis waren het afgelopen jaar verschillende incidenten. Zo werd in juli 2017 een gevangenispsychologe aangevallen door een gedetineerde. In januari van dit jaar kwam er een anonieme melding binnen dat het personeel zou worden beschoten met een kalasjnikov.

Werkdruk
Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat er het afgelopen jaar verschillende maatregelen zijn genomen om de veiligheid te verbeteren en de werkdruk te verminderen. Zo zijn roosters aangepast en probeert de gevangenis meer personeel aan te nemen. Volgens een woordvoerder hebben tijdens de wervingsdag zo'n honderd kandidaten zich gemeld.

Fotograaf: Josh Walet