Nieuws

« Vorige - Volgende »

Ongeval met Julianabrug vandaag drie jaar geleden

3 augustus 2018 - 08:47  •  reacties

Ongeval met Julianabrug vandaag drie jaar geleden

Alphen aan den Rijn - Door het ongeluk werden achttien woningen onbewoonbaar en werden een aantal panden volledig verwoest. Wonder boven wonder raakte niemand ernstig gewond bij het ongeval, wel moest een bewoner zijn hond na het ongeval laten inslapen.

Ruim een jaar buiten gebruik
De Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn werd pas op 20 juni 2016 weer in gebruik genomen. De brug was ruim een jaar buiten gebruik, terwijl de planning was dat de brug vanaf 28 april 2015 'slechts' vier maanden buiten gebruik zou zijn vanwege een grondige renovatie.

'Omvallen Julianabrug onvermijdelijk'
De onderzoeksraad publiceerde op 29 juni 2016 het onderzoek naar het ongeluk bij het inhijsen van de Koningin Julianabrug. In het onderzoek werd gesteld dat het omvallen van de kranen onvermijdelijk was.

In de voorbereiding van de hijswerkzaamheden vanaf het water werd de complexiteit onderschat. Zo was volgens het rapport onvoldoende stilgestaan bij het belang van stabiliteit en de werking hiervan. Daarnaast zijn er procedureel fouten gemaakt en was er te weinig overleg tussen betrokken partijen. Het rapport legde ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de gemeente Alphen aan den Rijn, omdat er te weinig aandacht voor het veiligheidsaspect was en daarmee voor de risico's van de omgeving.

Eén van de betrokken partijen, BSB Staalbouw, werd vorig jaar failliet verklaard.

Fotograaf: Josh Walet