Nieuws

« Vorige - Volgende »

Preventie leerplicht werkt in Alphen aan den Rijn

6 december 2018 - 10:15  •  reacties

Preventie leerplicht werkt in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn - In de categorie kinderen van 5 tot en met 16 jaar is het aantal incidenten gedaald van 934 in het schooljaar 2016-2017 naar 762 in het schooljaar 2017-2018. De daling is volgens wethouder Han de Jager te wijten aan de grote inzet op preventie. Daarom is er ook een afname van het aantal keren dat er een proces-verbaal is opgemaakt: van 74 naar 36. "Als er een proces-verbaal wordt opgemaakt, praat je over het strafrecht. Ik vraag me af of dat wel verstandig is als het ook anders kan."

De incidenten waarbij leerplicht in het geding komt, gaat van spijbelen tot te vroeg op vakantie gaan. Dit laatste is De Jager een doorn in het oog. "Dat is luxe verzuim. Ik begrijp dat het soms veel geld kost om een dag later te gaan, maar het is een verkeerd signaal van ouders om kinderen  een dag eerder van school te halen."
Een proces-verbaal voor een extra vakantiedag wordt overigens niet zomaar gemaakt. Hier gaan eerst gesprekken met ouders aan vooraf. Een boete voor een eerste vergrijp, ligt op 100 euro per kind per dag. Daarna loopt de boete snel op.

Ernstiger zijn incidenten waarbij er vanuit kan worden gegaan dat er iets met het kind aan de hand is. "Dan helpt het vaak beter om te kijken naar waarom deze kinderen verzuimen. Er is een relatie tussen onderwijs en zorg. Onder meer GO! voor Jeugd is actief in de scholen. Door samen te werken kunnen deze kinderen geholpen worden."

Fotograaf: Alphens EV