Nieuws

« Vorige - Volgende »

Leerlingen Ashram College opgeleid tot Energiecoach

14 december 2018 - 13:55  •  AllesinAlphen.nl  •  reacties

Leerlingen Ashram College opgeleid tot Energiecoach

Alphen aan den Rijn - "Deze jonge coaches doen heel goed werk door actief met duurzaamheid aan de slag te gaan en hun omgeving hier bewust van te maken. Zij inspireren anderen en trekken hen over de streep om energiebesparende maatregelen te nemen", aldus Maat.

De leerlingen zijn opgeleid door de Omgevingsdienst (ODMH) en kunnen nu energieadviezen geven gericht op kleine maatregelen en het veranderen van gedrag. Maatregelen die weinig investering vragen, zoals het bijvoorbeeld het aanbrengen van tochtstrips. Opvolging van het advies kan al snel 100 tot 200 euro besparing per jaar opleveren door het treffen van kleine maatregelen.

Advies
De leerlingen mogen zelf bepalen aan welke inwoners uit de gemeente Alphen aan den Rijn zij advies gaan geven. Voor elk advies ontvangen zij van de gemeente tien euro. Dit bedrag is voor de duurzaamheidspot van de school, waarvan de school duurzaamheidsmaatregelen kan treffen. Het Greenteam van leerlingen mag meebeslissen waar het aan besteed wordt.

Afgesproken is dat in totaal vijfhonderd adviezen gegeven kunnen worden, wat gelijk staat aan een maximum bedrag van vijfduizend euro dat de school van de gemeente ontvangt. 

Proef
Het project bij het Ashram College is een proef. "Na deze proef willen we het opleiden van energiecoaches ook aanbieden aan verenigingen, scholen of kerken. Daarover zijn zelfs al gesprekken", aldus de gemeente. "Hoe mooi zou het zijn als alle verenigingen actief aan de slag gaan in hun omgeving om anderen te adviseren en daarmee geld te verdienen voor het verduurzamen van hun verenigingsgebouw?"

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn
Ashram College.'
Ashram College

VMBO-HAVO-VWO