Nieuws

« Vorige - Volgende »

Subsidie voor het verduurzamen van jouw huis

19 februari 2019 - 16:53  •  reacties

Subsidie voor het verduurzamen van jouw huis

Alphen aan den Rijn - Om dit te realiseren heeft de gemeente actiepunten opgesteld in het Actieprogramma Duurzaamheid. Sociale huurwoningen zullen in 2020 minimaal een energielabel B hebben, nieuwbouwprojecten worden energieneutraal gebouwd en zijn aardgasloos en er zijn plannen om de jongere woningkopers te informeren en enthousiasmeren over het belang van duurzaam wonen.

De woningcorporaties zijn al druk bezig met het toepassen van de plannen, maar de gemeente wil ook huiseigenaren enthousiast maken om hun huis te verduurzamen. Ruim 60% van de woningen in Alphen zijn koopwoningen, dit zijn ruim 29 duizend huizen. 30% van de huizen wordt verhuurd door woningcorporaties en de overige 10% zijn particuliere huurhuizen. De ambitie voor deze laatste groep is dat 80% van deze huizen in 2020 een energielabel C heeft.

Duurzaamheidsubsidies
De gemeente Alphen aan den Rijn had al een duurzaamheidslening ontwikkeld maar deze is zo succesvol dat deze bijna volledig is verbruikt. Wethouder Leo Maat heeft naast deze duurzaamheidsleningen daarom ook geld gevraagd voor duurzaamheidssubsidies om zo meer huiseigenaren te kunnen helpen met het verduurzamen van hun huis. Er is een half miljoen beschikbaar gesteld voor deze subsidies door de gemeente Alphen. Deze subsidie bedraagt 20% van de totale kosten en kan oplopen tot maximaal 3000 euro per huiseigenaar. Hiermee kan er bijvoorbeeld betere isolatie worden aangebracht of een warmtepomp.

Advies
Om bewoners en bedrijven te adviseren over duurzaamheid is er een nieuw Kennis- en informatiecentrum gevestigd in de bibliotheek aan het Aarplein. Ook kunnen bewoners gebruik van maken energieadvies aan huis.

 

 

 

Fotograaf: Alphens EV