Nieuws

« Vorige - Volgende »

Meer aandacht voor dementie

20 februari 2019 - 17:42  •  AllesinAlphen.nl  •  reacties

Meer aandacht voor dementie

Alphen aan den Rijn - “Het signaleren van dementie is niet alleen een taak van onze zorgprofessionals. We hebben met elkaar hier ook een rol als we omzien naar elkaar in onze omgeving. Misschien herkent u het wel; een buurvrouw die steeds vergeet om het vuilnis buiten te zeggen. U kunt uw buurvrouw een handje helpen maar ook een signaal hierover afgeven bij haar familieleden,” aldus wethouder Han de Jager.

Gelukkig al veel initiatieven
Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn is veel aandacht voor het onderwerp dementie. Zo biedt Tom in de buurt dagbesteding aan voor mensen met dementie en bieden zij mantelzorgondersteuning. Tom in de buurt ondersteunt bij het dementievriendelijk maken van algemene voorzieningen en verzorgen trainingen voor vrijwilligers. In Rijnwoude bestaat een dementienetwerk en een spreekuur dementie met casemanagers van Tom in de buurt. Inwoners hebben het initiatief genomen voor de realisatie van een Odensehuis in Koudekerk aan den Rijn, een inloop,-informatie-, en ontmoetingscentrum voor mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers, familie en vrienden.

Ook op preventief gebied gebeurt er veel. De gemeente heeft het plan om samen met Tom in de buurt ‘niet pluis’ bijeenkomsten voor inwoners te organiseren. Het doel van deze bijeenkomsten is dat mensen eerder signaleren en weten waar zij terecht kunnen met hun vermoedens (van dementie). Daarnaast vervullen de thuishulporganisaties een belangrijke rol bij het signalering en doorverwijzen. De thuishulp komt dagelijks over de vloer en zijn daarom een belangrijke spil in het web wanneer het over dementie gaat.

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn