Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphen krijgt logeerhuis in Prins Hendrikstraat

28 maart 2019 - 15:17  •  reacties

Alphen krijgt logeerhuis in Prins Hendrikstraat

Alphen aan den Rijn - "Denk aan het verlies van een dierbare, ernstige spanningen thuis, autisme, herstellen van een depressie of de afwezigheid van een mantelzorger. Zij kunnen hier gedurende korte tijd verblijven en deelnemen aan verschillende activiteiten om hun herstel te bevorderen. Door tijdelijk in het respijthuis te verblijven kan voorkomen worden dat problemen verergeren.", vertelt Marcel van der Wal van stichting Lumen.

“De zorg en ondersteuning voor onze inwoners vindt steeds meer plaats in de wijken en daarom past dit initiatief zo goed in onze gemeente. Er blijkt steeds meer behoefte aan een plek waar mensen tijdelijk om adem kunnen komen,” aldus wethouder Han de Jager.

Een verblijf kan variëren van één dag tot twee weken, afhankelijk van de specifieke herstelwensen van de logés. In het respijthuis is in het eerste jaar plaats voor drie logés. Daarna voor maximaal vijf. Ervaringsdeskundigen zorgen voor een klimaat waarin veiligheid en ruimte voor herstel centraal staat. Zij begeleiden de logés overdag van 9 – 21 uur en zijn ’s nachts telefonisch bereikbaar. De coördinator van het respijthuis heeft nauwe contacten met de buurtbewoners.

Herstelwerkplaats en steun- en informatiepunt
Aan het respijthuis is een herstelwerkplaats en steun- en informatiepunt verbonden. "In de herstelwerkplaats kunnen groepen van maximaal acht personen overdag deelnemen aan verschillende (herstel)activiteiten. Denk aan een cursus herstelverhalen schrijven. De herstelwerkplaats is er voor de gasten van het respijthuis, maar is ook toegankelijk voor iedere andere Alphense inwoner die psychische problemen ervaart.", legt van der Wal uit.

Respijthuis
Een respijthuis is een ‘gewoon’ huis, in een ‘gewone’ straat, vlakbij voorzieningen, zoals winkels, scholen etc. De keuze is gevallen op het pand in de Prins Hendrikstraat omdat het dicht bij het centrum en belangrijke voorzieningen ligt.

Vergunning
De vergunningaanvraag voor de omgevingsvergunning is ingediend. Uiterlijk in de tweede week van april is bekend of de vergunning verleend wordt.

Foto: Drieman Alphen aan den Rijn

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn
Gemeente Alphen aan den Rijn.'
Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.