Nieuws

« Vorige - Volgende »

Leerlingen presenteren schoolexamenwerk tijdens 'Ashram Uit de Kunst!'

29 maart 2019 - 09:46  •  reacties

Leerlingen presenteren schoolexamenwerk tijdens Ashram Uit de Kunst!

Alphen aan den Rijn - Kunstenaars doen elkaar al eeuwen na: ze laten zich inspireren door elkaar, kopiëren elkaars werk, geven er hun eigen draai aan of proberen het te overtreffen. Soms kopiëren ze heel letterlijk; soms compleet opnieuw bekeken en geïnterpreteerd.

Muziek
De 6 vwo muziekklas geeft hun slotconcert. Hierin laten de leerlingen horen en zien dat ze na 6 jaar muziekonderwijs in staat zijn een concert te geven in allerlei stijlen, in verschillende samenstellingen en op verschillende instrumenten. De klas als geheel brengt zowel een instrumentaal als een vocaal stuk ten gehore. Naast de klassikale stukken worden er stukken gespeeld waarin telkens één leerling de hoofdrol speelt. De repertoirekeuze ligt bij de leerling zelf.

Drama
De eindpresentaties drama vormen de afsluiting van het schoolexamen 'Drama'. De leerlingen spelen een toneelstuk van een hedendaagse Nederlandse toneelschrijver. Zij hebben het toneelstuk zelf bewerkt zodat het een afgerond geheel is, ondanks de inkorting ervan. Deze presentatie laat zien wat zij in de afgelopen jaren hebben geleerd.

Beeldende vorming
De eindexamenexpositie beeldende vorming (tekenen en handvaardigheid) is te beschouwen als een meesterproef. Naast onderzoek naar het beeldend werk van kunstenaars en vormgevers leggen leerlingen relaties met hun eigen werk.

Op de mavo is het thema identiteit. ‘Wie ben ik? Wie zijn wij? Wat is identiteit?’. De leerlingen maken meerdere schetsen en materiaalproefjes. Na wikken en wegen maakt iedere leerling het definitieve werkstuk.

In havo 5 is het thema Utopie en Dystopie. Dit is een (denkbeeldige) samenleving met louter akelige kenmerken waarin men beslist niet zou willen leven. Een dystopie is daarmee het tegenovergestelde van een utopie, die juist een bijzonder aangename samenleving voorstelt.

In vwo 6 is het thema voorbeeldig. Zijn de examenwerken en presentaties van onze leerlingen een voorbeeld van imiteren, variëren of overtreffen ze oudere kunst? Soms is de grens niet altijd duidelijk te trekken.

Programma
Het programma ziet er als volgt uit:
- Maandag 1 april 17.00 uur: opening eindexamenexpositie Kunst BV (tekenen & handvaardigheid)
- Dinsdag 2 april 19.30 uur: slotconcert Kunst Muziek 6 vwo
- Maandag 8 april 16.00 en 20.00 uur: slotpresentaties Kunst Drama 5 havo en afsluiting ‘Ashram Uit de Kunst!’

Fotograaf: Ashram College