Nieuws

« Vorige - Volgende »

Meer spitstreinen tussen Utrecht en Leiden

5 april 2019 - 11:47  •  reacties

Meer spitstreinen tussen Utrecht en Leiden

Alphen aan den Rijn - Prorail en NS hebben dit bevestigd in een gesprek met de provincie, het ministerie en de gemeenten op de route Leiden - Utrecht. Vorig jaar leek het erop dat de verbetering van het traject verder weg leek dan ooit. Het inzetten van sprinters bleek veel te duur te zijn en een versnelde intercity leek er ook niet in te zitten door de hoge kosten.

In 2017 bleek dat een versnelde intercity een goed idee zou zijn. Prorail deed een apart onderzoek naar de bodem op het traject Leiden - Utrecht maar dat onderzoek toonde aan dat een zwaardere belasting door meer treinverkeer een aantal baanvlakken instabiel kon worden. De kosten van het aanpassen van de ondergrond zouden oplopen tot 175 miljoen euro. 

Toch is er nu alsnog een oplossing gevonden. Sprinters zijn lichter dan de intercity's en dus minder belastend voor de onstabiele grond, blijkt uit onderzoek van de NS en Prorail. Het plan is nu om tijdens de spitstijden in de ochtend en middag alleen met sprinters te rijden. Er zullen dan vier treinen per uur rijden op traject Leiden - Utrecht. Of halte Leidsche Rijn wordt toegevoegd aan het traject, is nog niet duidelijk. De NS geeft aan dat er meer duidelijkheid komt voor de zomer. 

Fotograaf: Josh Walet