Nieuws

« Vorige - Volgende »

Eerste Stolpersteine voor 5 mei 2020 in Alphen

1 mei 2019 - 10:19  •  reacties

Eerste Stolpersteine voor 5 mei 2020 in Alphen

Alphen aan den Rijn - Om de Stolpersteine naar Alphen aan den Rijn te halen, stuurt de gemeente een brief naar de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij is de bedenker en maker van de zogeheten 'struikelstenen'. Zonder deze brief komt de kunstenaar niet in actie en worden de stenen niet geplaatst. "De kunstenaar legt vaak de eerste steen, en soms zelf allemaal, zelf neer", verklaart wethouder Kees van Velzen.

Deze stenen worden geplaatst op plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen joden in gaskamers zijn afgevoerd. In Alphen aan den Rijn zijn hier 24 plekken van en 1 in Aarlanderveen. In totaal zijn er nu 55 namen bekend die gebruikt kunnen worden voor de Stolpersteine. "Wel gaan wij nog in overleg met de nabestaanden of zij zich hier prettig bij voelen", legt burgemeester Liesbeth Spies uit. 

Wethouder van Velzen benadrukt nog dat dit een mooi project is voor gemeente Alphen aan den Rijn. "De historie kunnen we op deze manier vasthouden en koesteren."

Bij de Stolpersteine komen bordjes met daar op een QR code. Deze code verwijst door naar meer informatie over het verhaal achter de naam op de steen of het gebouw waar de steen ligt. "Wij zijn nog op zoek naar bijzondere verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, ook uit de dorpskernen rondom Alphen", vertelt Bremer. Heb jij zelf bijzondere foto's, verhalen of dagboeken uit die tijd of ken jij iemand die dit graag wilt delen met de werkgroep? Dan kun je een mailtje sturen naar oorlogserfgoed@shjvs.nl

Fotograaf: Alphens.nl