Nieuws

« Vorige - Volgende »

Aantal legale vuurwapens gedaald sinds Ridderhofdrama

6 juni 2019 - 14:40  •  reacties

Aantal legale vuurwapens gedaald sinds Ridderhofdrama

Alphen aan den Rijn - Er wordt steeds strenger gecontroleerd op wapenbezit en een vergunning krijgen wordt ook lastiger. De daling is twee jaar na de schietpartij in winkelcentrum ingezet. Het hoogtepunt van het aantal wapens in Nederland was in 2012, toen waren het 215.034 stuks.

Na de schietpartij met zeven dodelijke slachtoffers waaronder de dader zelf, werd het aanvraag- en controlesystreem streng nagekeken. Het gevolg daarvan is dat er nu minder wapenbezit voorkomt en het aantal tot een historisch dieptepunt is beland, dit blijkt uit een onderzoek van Pointer en politiegegevens die zij hebben opgevraagd. Het grootste gedeelte van de aanvragen is voor de schietsport en jacht.

Strenge eisen
"Iemand die een legaal vuurwapen wil bezitten, moet een zogeheten wapenverlof aanvragen. Op zo’n verlof kunnen meerdere vuurwapens worden aangevraagd. De politie registreert en beheert alle aanvragen voor zo'n wapenverlof", schrijft Pointer. Niet alleen komt er een hoop papierwerk te pas bij de aanvraag, ook krijgen aanvragers sinds de schietpartij in Alphen een psychologische test die ze moeten doorstaan en moet een aspirant-wapenbezitter drie referenties opgeven. Dacht je dat je er al was? De controle stopt nog niet.

Elke drie jaar wordt een wapenbezitter thuis gecontroleerd. Kloppen alle gegevens nog en heeft een wapenbezitter de wapens in huis die hij mag hebben? Is het veilig opgeborgen? Deze belangrijke controles moeten incidenten zoals het Ridderhofdrama voorkomen. Vorig jaar zijn er 50 personen afgekeurd na zo'n controle, dus dat ze helpen is zeker. Voor 199 personen is hun zogeheten 'wapenverlof' niet verlengd. Dit kan te maken hebben met papierwerk wat niet in orde is of dat je in de tussentijd een strafblad hebt ontvangen. Wat de reden dan ook is, bij de geringste twijfel wordt je wapenverlof ingetrokken.

 

Fotograaf: Pixabay