Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphen herdenkt oorlogsslachtoffers

4 mei 2012 - 12:04  •  reacties

Alphen herdenkt oorlogsslachtoffers

Alphen aan den Rijn -

In Alphen zijn drie herdenkingen op 4 mei: bij het Indiëmonument, het Joods Monument en bij het Verzetsmonument. Ook in Aarlanderveen vindt een plechtigheid plaats.

Om 16.00 uur wordt bij het Indiëmonument aan het Hazeveld stilgestaan bij de acht Alphense militairen die tussen 1945 en 1950 om het leven zijn gekomen. Burgemeester Bas Eenhoorn houdt een toespraak en de Vereniging Veteranen Vrienden legt een bloemenkrans neer. Drie uur later worden de Joodse slachtoffers uit Alphen herdacht. Aan de Laan der Continenten worden de namen van de 55 overledenen opgelezen. Na een moment van stilte en de bloemenhulde start de stille tocht naar het Verzetsmonument.

Het Burgemeester Visserpark is traditiegetrouw het toneel van de officiële herdenking en om 19.50 uur komen de deelnemers van de stille tocht aan bij het Verzetsmonument in het Visserpark. Na een toespraak van Kees Slingerland (Comité Herdenkingen) en het taptoe-signaal is Alphen aan den Rijn precies om 20.00 uur twee minuten stil. Daarna spreekt Eenhoorn de bevolking toe, draagt een middelbare scholier een zelfgeschreven gedicht voor en volgt de kranslegging en het defilé bij het monument. Met het gedenkteken eert Alphen onder andere de negen verzetsmensen die zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

Dodenherdenking Alphen live op radio en tv
Alphen Stad FM/TV zendt vanavond (4 mei) de Dodenherdenking vanuit het Burgemeester Visserpark in Alphen rechtstreeks uit op radio en televisie. De televisieuitzending vangt om 19.50 uur aan. Na afloop van de live-uitzending zendt Alphen Stad FM/TV op televisie een korte documentaire uit over de bevrijding van Alphen in 1945.

Luuk van Eeuwen presenteert tussen 19.00 en 21.00 uur een speciale radiouitzending rondom de jaarlijkse 4 mei-herdenking. Ook wordt er live overgeschakeld naar het Visserpark.

Fotograaf: Josh Walet