Nieuws

« Vorige - Volgende »

Diaconessenhuis en Rijnland onderzoeken samenwerking

14 mei 2013 - 09:46  •  reacties

Diaconessenhuis en Rijnland onderzoeken samenwerking

Alphen aan den Rijn -

Zorgvisie in de regio
Ziekenhuizen worden geconfronteerd met steeds hoger wordende kwaliteits- en volumenormen vanuit beroepsgroepen en verzekeraars. Deze normen zijn aanleiding om onderzoek te doen naar concentratie en spreiding van zorg in de regio Leiden. 

Zo hebben diverse maatschappen verregaande plannen tot samenwerking. Door gebruik te maken van elkaars kennis en ervaring blijft ook in de toekomst de kwaliteit van de zorg gewaarborgd. Belangrijk uitgangspunt hierbij is een goede samenwerking met en toegankelijkheid voor partners in de zorgketen zoals huisartsen.

Zorgprofiel per locatie
Bij een structurele samenwerking met als doel het verder verhogen van de kwaliteit en doelmatigheid van zorg zal per locatie een zorgprofiel bepaald moeten worden. Daarbij zullen in ieder geval de drie ziekenhuislocaties centra voor poliklinische behandelingen en voor basis-ziekenhuiszorg blijven. Naar verwachting zal in aanvulling daarop het accent bij het Diaconessenhuis Leiden komen te liggen op chronische en oncologische zorg, bij Rijnland Zorggroep in Leiderdorp op acute en overige topklinische zorg en in Alphen aan de Rijn op electieve zorg. Om de zorgprofielen per locatie uit te werken worden medisch specialisten en medewerkers gevraagd hierover actief mee te denken. Het LUMC blijft als academisch partner fungeren.

Betaalbare tarieven
Momenteel ondervindt de zorg in toenemende mate druk op tarieven en kosten. Hierdoor zoeken het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep naar een oplossing om met respect voor elkaars identiteit ook in de toekomst de beste kwaliteit zorg te blijven leveren in het eigen werkgebied tegen betaalbare tarieven. In de verkenning worden door een werkgroep de financiële aspecten van een samenwerking onderzocht. Deze resultaten vormen een belangrijke basis voor de besluitvorming.

Toezicht op voortgang
De leden van de Raden van Bestuur van het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep vormen onder voorzitterschap van een onafhankelijke voorzitter de stuurgroep die toezicht houdt op het verkenningsproces. Daarbij vindt nauw overleg plaats met de Raden van Toezicht, medische staven, ondernemingsraden en cliëntenraden. Het streven is om in het najaar van 2013 de verkenning af te ronden. Op basis van de uitkomst hiervan wordt besloten of een samenwerking gewenst is en hoe die kan worden vormgegeven.

Fotograaf: Josh Walet