Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphens.nl komt met een stemwijzer

29 mei 2013 - 12:34  •  reacties

Alphens.nl komt met een stemwijzer

Alphen aan den Rijn -

Op basis van veel gelezen artikelen van deze site selecteren we vast een aantal belangrijke en actuele onderwerpen. Die leggen we voor aan de politieke partijen. Zij mogen daar uiteraard ook hun eigen punten aan toevoegen. Uit de totale lijst van naar verwachting 70 punten mogen ze er maar 20 beantwoorden. Alleen die onderwerpen, die een partij echt belangrijk vindt. We zien het in de landelijke politiek, we zien het op plaatselijk niveau: iedere partij heeft een beperkt aantal "kroonjuwelen", waar aan vast gehouden wordt en de rest is wisselgeld bij de vorming van een regering of een college van B&W. Logisch waarschijnlijk, maar dan willen we daar ook geen antwoord op hebben en of valse verwachtingen bij de kiezer wekken. 

En.. laten we wel zijn, als we niet een beetje streng zijn bij het stellen van vragen dan krijgen we antwoorden, waarbij alle partijen ongeveer hetzelfde zijn. Wie heeft niet verbaasd gestaan bij de uitkomsten van een eerder ingevulde kieswijzer? Er is geen partij die niet voor veiligheid, goed onderwijs, mooie voorzieningen, prima gezondheidszorg en veel groen is. Daar schieten we als kiezer niets mee op, dat willen we allemaal. Onderscheid, dat gaan we zoeken!

Voor vrijwel iedere kiezer geldt ook dat niet alles even belangrijk is. De één heeft kleine kinderen en hecht veel waarde aan kinderopvang en scholen. Een ander zoekt weer een betaalbare woning of dreigt zonder de werk te komen. De één woont in het centrum en ander komt uit het landelijke gebied. De kiezer hoeft dus niet door een ellenlange lijst met vragen, waar meestal maar wat op geantwoord wordt. Maximaal 10 vragen moeten worden beantwoord.  

Uit een aantal testen bleek dat we veel betere resultaten kregen, dan bij de klassieke stemwijzers.  

Binnenkort ontvangen de politieke partijen onze vragen. Zodra die verwerkt zijn kunt u als bezoeker van deze site met de stemwijzer aan de gang en bepalen wat de partij van uw voorkeur is. 

Uiteraard mag u als lezer ook suggesties geven en vragen indienen.

Fotograaf: Josh Walet