Nieuws

« Vorige - Volgende »

Vier jaar cel voor Alphense miljoenenfraudeur

16 november 2011 - 19:02  •  reacties

Vier jaar cel voor Alphense miljoenenfraudeur

Alphen aan den Rijn -

Maar de grootste gedupeerde bleek de fiscus, die vijf miljoen euro misliep. Woensdag eiste de officier van justitie bij de rechtbank in Utrecht daarom vier jaar celstraf tegen L.

L. was volgens justitie tussen 2007 en 2010 de eigenaar van zeven winkels met namens als Meubelmarkten, Directmeubel en Mammoet Wonen en Slapen, die waren gevestigd in onder meer Montfoort, De Meern en Woerden. Hoewel de zaken goed liepen, betaalde L. geen enkele belasting. Om dat te verhullen, richtte hij steeds wisselende besloten vennootschappen†op. Die verkocht hij dan na enige maanden aan katvangers. Gedupeerde klanten, leveranciers of de fiscus konden niets bij hen halen.

Volgens L. was 'laksheid' de reden dat hij nooit omzetbelasting betaalde. Daarnaast zou hij steeds te weinig geld hebben gehad om loonbelasting af te dragen. Hij verdiende naar eigen zeggen nauwelijks met zijn handel. Maar de officier van justitie schat dat L. minimaal 1,4 miljoen euro overhield. Van dat geld kocht hij onder meer huizen in Spanje, stelde zij. De fiscus heeft hem inmiddels een naheffing van bijna vijf miljoen euro opgelegd.

Werkstraffen

Tegen elf medeverdachten die als katvanger hadden opgetreden, eiste de officier werkstraffen variŽrend van 72 tot 240 uur. Daarbij hield ze er rekening mee dat de meesten van hen voor enkele tonnen aan naheffingen van de fiscus krijgen. De rechtbank doet uitspraak op maandag 19 december.

Fotograaf: Josh Walet