Nieuws

« Vorige - Volgende »

3x 10 jaar cel voor gewapende woningovervallen

17 november 2011 - 18:34  •  reacties

3x 10 jaar cel voor gewapende woningovervallen

Alphen aan den Rijn -

De mannen van 42 (Breda), 45 (Breda) en 57 jaar (Delft) worden ervan verdacht twee woningen aan de Jan van Henegouwenstraat en Filips van Bourgondiëstraat te hebben overvallen.

Twee andere mannen uit Breda en Zoetermeer kregen zes en 6,5 jaar te horen. Justitie had tegen hen negen jaar cel geëist. De straffen vallen fors lager uit dan de officier had geëist. Volgens de rechtbank hebben de overvallers zich schuldig gemaakt aan wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging met vuurwapens, poging tot diefstal met geweld en poging tot afpersing. Twee van de vijf verdachten waren aanwezig en hoorden hun straf emotieloos aan. Alle partijen hebben twee weken de tijd om in beroep te gaan.

 

Veel geweld

Eén van de mannen heeft die avond, vorig jaar juni, aangebeld bij de woning van de slachtoffers aan de Jan van Henegouwenstraat. Toen de bewoner open deed heeft de verdachte hem naar binnen geduwd. De andere verdachten zijn gelijktijdig via de achterkant van de woning naar binnen gekomen. De bewoner is vervolgens in de deuropening van de woonkamer ten val gekomen. Terwijl hij op de grond lag kreeg hij een vuurwapen tegen zijn hoofd en werd in een wurggreep gehouden.

Ook de vrouwelijke bewoonster kreeg een vuurwapen tegen haar hoofd. De verdachten dreigden hen dood te schieten wanneer zij niet zouden meewerken. Eén van de verdachten is direct na binnenkomst naar de bovenverdieping van de woning gelopen en heeft daar de kinderen van het stel uit bed gehaald. De jonge kids zijn ook met de dood bedreigd en ze wilden ontsnappen door uit het raam te springen.

 

Kluisroof Hoogvliet

De verdachten bleken niet geïnteresseerd in waardevolle spullen van het gezin maar wel in de kluis van de organisatie waar de vrouw werkzaam is. Ze wilden de Alphense mee willen nemen naar het bedrijf omdat zij de codes van de kluis wist. De vrouw werkte bij supermarktketen Hoogvliet die grote hoeveelheden geld van winkeliers uit de omgeving transporteert. Eén van de verdachten wist de code van de kluis. Het vijftal wilde de vrouw dwingen de kluis te openen.

 

Schoten gelost tijdens vlucht

De buren van het gezin werden gealarmeerd door geschreeuw van de slachtoffers. Zij belden de politie. Op het moment dat deze arriveerde sloegen de verdachten op de vlucht. Vervolgens renden de drie verdachten via een achtertuin een woning binnen. De bewoner probeerde één van de verdachten te slaan en hem uit het huis te krijgen. Dit moest hij echter bekopen met een klap van een vuurwapen op zijn hoofd. Eén van de verdachten schoot tijdens deze overval met zijn vuurwapen.

De verdachten eisten de autosleutels van de vrouw en vertrokken daarop in de auto van dit gezin. Zij reden echter kort daarop in Waddinxveen tegen een paal. De twee andere verdachten werden door de politie in Alphen aangehouden bij de woning die zij eerder hadden overvallen.

 

Langdurige voorbereiding

De overval was goed voorbereid. Zo hebben ze het pand waar de vrouw werkt gedurende enige tijd in de gaten gehouden. Ook hebben zij de woning van het slachtoffer en de woningen van andere werknemers van de supermarktketen geobserveerd. Op die manier wisten zij wie er werkte en welke personen er in de ochtend als eerste arriveerden.

Om niet traceerbaar te zijn voor de politie huurden de verdachten twee personenauto's om mee te vluchten na de overval. Daarnaast waren de verdachten tijdens de overval onherkenbaar door middel van feestmasker, pruiken en plaksnorren. Ook hadden de mannen een op scherp staande handgranaat bij zich.

 

Kinderen met dood bedreigd

De officier van justitie benadrukte twee weken geleden tijdens de zitting de ernst van de feiten: 'Overvallen worden in je eigen huis, dé plek waar je je absoluut veilig zou moeten voelen. Een overval is voor een slachtoffer een ingrijpende gebeurtenis met vaak blijvende gevolgen. Deze slachtoffers werden geconfronteerd met vijf mannen die gewelddadig en dreigend het huis binnenkwamen.'

Heel ernstig vindt de officier het dat één van de mannen direct naar boven, naar de kinderen is gegaan, terwijl de ouders beneden onder dreiging van vuurwapens niets konden uitrichtten. Ook zijn de kinderen van het stel met de dood bedreigd. 'Ze moesten maar hopen dat de kinderen ongedeerd zouden blijven', meent het OM. Ook in de tweede woning hebben de verdachten zich vechtend en schietend naar buiten gevochten, waarbij één van de bewoners ernstig gewond raakte.

 

Verdachte bedreigt officier

Eén van de vijf verdachten heeft de officier van jusitie bedreigd. Dat meldt Alphen.cc. De 57-jarige man uit Delft is woest over de geëiste gevangenisstraf van zeventien jaar. 'Ik moet je niet tegenkomen', brieste de verdachte. De man vervolgde zijn uitbarsting met: 'Hier heb je de foto's van mijn kinderen. Weet je wat je die aandoet als je mij zeventien jaar opsluit? Ik kom je thuis opzoeken als ik vrij kom.' De man heeft een rijk strafrechtelijk verleden, want hij bracht bij elkaar al twintig jaar door in de bajes. De verdachte zegt niets met de overval te maken te hebben, ondanks dat hij tegelijk met de andere overvallers werd aangetroffen in Waddinxveen.

De advocaten van de verdachten willen dat hun cliënten worden vrijgesproken. De raadsmannen tillen er zwaar aan dat onervaren agenten een getuigentraining hebben gekregen van een docent van de Politie Academie voordat ze naar de rechter-commissaris moesten voor een getuigenis. Ze vinden dat daardoor het waarheidsgehalte is beïnvloed en dan is er van een eerlijk proces geen sprake. 'Als dat er niet inzit, moet vrijspraak volgen', aldus de advocaat.

Fotograaf: Josh Walet