Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphen aan den Rijn is de veiligste 100.000+ gemeente

29 mei 2018 - 09:55  •  reacties

Alphen aan den Rijn is de veiligste 100.000+ gemeente

Alphen aan den Rijn - De politie komt uit een periode waarin cijfermatige resultaatgerichtheid leidend was. Getallen over criminaliteit en quota van bekeuringen voerden de boventoon. 'In die periode hebben we het contact met de inwoners verloren', stelt John Nieumeijer, teamchef van de politie in Alphen aan den Rijn. De Alphense politie heeft zich toen ten doel gesteld om het vertrouwen bij de inwoners weer terug te winnen. Uit de Misdaadmeter van 2015 bleek al dat het met Alphen goed gesteld was. 'Waar we nu naartoe willen werken, is dat de mensen zich ook daadwerkelijk veilig gaan voelen'.

Zichtbaar
Sociale media werkt niet altijd mee, weet Frank Heijmink, Operationeel Expert GGP (Gebieds Gebonden Politie) bij de Alphense politie. 'Een diefstal wordt tegenwoordig breed uitgemeten via Twitter en Facebook. Eén zo’n incident kan nog twee tot drie maanden door blijven sudderen in het veiligheidsgevoel van inwoners. We moeten nog nadrukkelijker de verbinding zoeken met de wijk en zichtbaar zijn. Niet alleen in een woonwijk, maar ook in gebieden waar ondernemers, horeca en winkels gevestigd zijn. Dat geeft een gevoel van nabijheid. Mensen vinden dat prettig. We moeten proactief zijn, contact maken met de inwoners en vooral naar hen luisteren. We gaan weer terug de wijk in!'

Aangiftebereidheid
Aangifte- en meldingsbereidheid speelt een belangrijke rol. 'We hebben inwoners hard nodig om zicht te krijgen op de criminaliteit in Alphen, zodat we dit dan ook daadwerkelijk en doelgericht  kunnen aanpakken', aldus John Nieumeijer.

Fotograaf: Josh Walet