Nieuws

« Vorige - Volgende »

Ontmoet de nieuwe wijkagent van Alphen

23 augustus 2018 - 10:11  •  reacties

Ontmoet de nieuwe wijkagent van Alphen

Alphen aan den Rijn - De huidige wijkagent Henk te Winkel draagt zijn wijk volledig over. Henk gaat zijn carrière vervolgen in Rijnwoude. De wijk van Ronald beslaat onder andere Groenoord-(ziekenhuis), de Botenbuurt, de Feministenbuurt, de oude Ambachtenbuurt, de Stromenbuurt, de Gnephoek, Máximabrug en de Landlustweg.

Ronald is een geboren Rotterdammer, maar woont al jaren in Alphen aan den Rijn. Hij heeft bijna tien jaar gewerkt als allround hoofdagent in Schiedam. Daarna verliet hij de politie om vervolgens vijf jaar in de woningsector te gaan werken als een soort ‘wijkagent voor die woningstichting’. “Dit was een goede beslissing, waar ik totaal geen spijt van heb gehad,” vertelt Ronald. Daarna sloot hij zich weer aan bij de politie-eenheid Rotterdam, waar hij als brigadier studenten coachte in het centrum van Rotterdam en later in Kralingen en Crooswijk. Ongeveer drie jaar geleden werd Ronald daar wijkagent.

Eén van de redenen voor Ronald om wijkagent in Alphen te worden is om nieuwe uitdagingen te vinden in een geheel nieuwe werkomgeving. “Tot aan mijn pensioen blijf ik dit doen!” Hij streeft ernaar om binnen een jaar de wijk door en door te kennen. Ook is hij op zoek naar een paar vaste plekken in zijn wijk waar hij mensen kan ontvangen om bijvoorbeeld vragen te beantwoorden. Tips zijn welkom!

De taken van een wijkagent

Als wijkagent moet je actief inspringen op de gebeurtenissen in de wijk. “Strategisch en analytisch denken en communicatief vaardig zijn: dat zijn eigenschappen die een wijkagent nodig heeft.” Coördineren en adviseren gebeurt dagelijks, met interne en externe partijen.

“We zeggen ook wel: de wijkagent is de burgemeester van het stukje gebied waar je werkt,” zegt Ronald. “Je ontwikkelt voelsprieten om allerlei zaken op te merken: wat gebeurt er, wat kom je dagelijks tegen, wordt er veel ingebroken, enzovoorts.”

Mocht er in de wijk iets aan de hand zijn met een onderneming, dan krijgt Frank Heijmink dit door. Als thematisch wijkagent is hij verantwoordelijk voor alle ondernemers in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Verder heeft iedere wijkagent een vaste gebiedsadviseur van de gemeente in zijn of haar gebied. Die samenwerking is extreem belangrijk, omdat hier de balans tussen strafrecht, hulpverlening en civiele gevonden wordt. “Strafrecht is en blijft uiteindelijk een middel om te handhaven, maar is niet altijd ‘het middel’ om problemen op te lossen en/of mensen te helpen.”

Het politiekorps hoopt op meer wijkagenten in de toekomst.

Fotograaf: PR Politie Alphen aan den Rijn