Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphense al 20 jaar vermist, zoektocht heropend

10 oktober 2012 - 10:41  •  reacties

Alphense al 20 jaar vermist, zoektocht heropend

Alphen aan den Rijn -

De verdwijning van Vroege hield twintig jaar geleden heel Alphen in haar greep. Sinds maandag is er een omvangrijke politieoperatie gaande in en rond twee sloten in Haarlem.

Politie Kennemerland en experts van het Nederlands Forensisch Instituut doen minutieus onderzoek. Zij nemen onder meer het water en de bodem van de naastgelegen sloot onder de loep waarin enkele maanden na Lisette's verdwijning een van haar sportschoenen werd aangetroffen.

De sloot wordt eerst volledig leeggepompt, waarna de bodem wordt uitgeschept en gezeefd. Een groenstrook waarin eind oktober 1992 het tennisracket van de vrouw werd ontdekt, wordt eveneens opnieuw uitgekampt. De politie heeft de omgeving twintig jaar geleden ook al onderzocht.

Omdat er inmiddels technisch betere opsporingsmiddelen beschikbaar zijn, is de nieuwe zoektocht in gang gezet. Daarnaast kreeg de politie vijfitg tips na televisie-aandacht in Opsporing Verzocht. Resultaat heeft de zoektocht nog niet opgeleverd. Het onderzoek neemt dagen in beslag.

Reconstructie Opsporing Verzocht
Lisette Vroege verdween woensdag 3 juni 1992. De dan 27-jarige Alphense, sindskort woonachtig in Haarlem, was die avond bij tennisclub WOC in Overveen. De vrouw is die dag van 18.00 tot ongeveer 21.30 uur bij de tennisvereniging aan de Zeeweg in Overveen geweest. Dat reconstrueert het televisieprogramma Opsporing Verzocht van de Avro.

Rond half tien besloot Lisette naar huis te gaan. Aangezien ze met eigen vervoer was gekomen hoefde ze niet op haar vriend te wachten. Die bleef nog even op de tennisbaan. Even na 21.30 uur werd gezien dat Vroege aankwam bij haar woning aan de Kleverparkweg in Haarlem. Toen haar vriend een half uurtje later thuis kwam, was Lisette in geen velden of wegen te bekennen.

De meest logische en gangbare route van de tennisclub naar haar huis is via de Julianalaan naar de Verspronckweg om daar al gauw rechtsaf de Kleverparkweg in te gaan. Een ritje van hooguit tien minuten. Mogelijk is Lisette op die route gevolgd of heeft ze met iemand gepraat. De politie hoopt dat iemand haar die avond heeft zien rijden en daar meer over kan vertellen.

Eén van de scenario's is dat ze, voordat ze naar binnen wilde, nog even naar een makelaarskantoor kan zijn gelopen. In de tijd voor ze verdween was Lisette namelijk naarstig op zoek naar een andere woonruimte, omdat het pand waar ze woonde verkocht zou worden. 'Lisette is misschien die avond nog even de hoek om gelopen om in de etalage van een makelaardij te kijken', aldus de politie.

'Begraven onder sporthal'
Door verschillende getuigen is gezien dat Lisette even na 21.30 uur haar auto (blauwe Volkswagen Polo, kenteken: JK-28-HJ) parkeerde voor haar woning aan de Kleverparkweg. Er is ook gezien dat Lisette met haar tennisracket in de hand uitstapte. Van de auto naar de voordeur is maar een paar meter, maar het is onbekend of ze de voordeur van haar woning heeft bereikt.

Er is een theorie dat Vroege begraven zou liggen onder de sporthal die ná haar verdwijning is gebouwd, pal naast de ijsbaan. Er zijn daar tot op heden geen concrete aanwijzingen voor, stelt de politie. Een andere plek die cruciaal is rond de verdwijning van de Alphense is de omgeving van de ijsbaan. Die is hemelsbreed nog geen kilometer van haar huis. Daar zijn ook haar spullen teruggevonden.

Haar racket is gevonden onder de struiken aan de Delftlaan, recht tegenover de ijsbaan. De schoen iets verderop in de sloot aan de Jan Haringstraat; allemaal in Haarlem.

Gegil op parkeerplaats
Er is een getuige geweest die iets vreemds heeft gezien op de avond van de verdwijning, tussen 21.30 en 22.00 uur op het oude parkeerterrein van de IJsbaan aan de Delftlaan. Deze getuige zag daar een autootje met daarin een man en een vrouw. Er klonk geschreeuw en gekrijs en de getuige zag armen zwaaien achter de voorruit. Een gezicht heeft deze getuige niet gezien.

De politie zoekt mensen die Lisette op de avond van de verdwijning hebben gesproken en/of gezien. Daarnaast wil het korps weten of de spullen in de omgeving van de Haarlemse ijsbaan terecht zijn gekomen en of er mensen zijn die de goederen al voor 26 oktober hebben gezien, zonder te beseffen dat het ging om aanwijzingen in de zaak.

Ook wil de recherche in contact komen met mensen die op het parkeerterrein aan de Delftlaan hebben gemerkt dat er iets vreemds aan de hand was en over de theorie dat Lisette Vroege onder de sporthal naast de ijsbaan begraven zou liggen. Het Openbaar Ministerie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd die leidt naar de oplossing in de zaak.

Politie Kennemerland (0800-6070), Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) en de Criminele Inlichtingen Eenheid (079-3458999) wachten met smart op reacties van getuigen.

Fotograaf: Josh Walet