« Vorige - Volgende »

Gelijkspel wedstrijd Alphense Boys tegen De Zouaven

14 december 2015 - 00:20  •  reacties

Alphen aan den Rijn -

Het belooft een spannende tweede helft van de competitie te worden. Het zag er enkele weken geleden naar uit dat de Boys en Purmersteijn de dienst uit zouden gaan maken, maar inmiddels zijn Hoogland en VVIJ een stukje dichter in de buurt gekomen. “Duur en zuur”, noemde trainer Aad van den Berg het puntverlies in Noord-Holland dan ook. Duur, omdat de concurrenten wonnen. Zuur, omdat de overwinning voor het oprapen lag bij De Zouaven. Althans, na een half uur uitstekend voetbal stond er een 0-2 voorsprong op het scorebord waar niets op af viel te dingen.

Aanvoerder Thom Nouwens bracht zijn ploeg na ruim een kwartier spelen aan de leiding. Hij nam zo ongeveer aan de zijlijn een vrije trap en toen niemand de scherpe voorzet aanraakte, verdween de bal bij de tweede paal zo maar in het doel (0-1). Even later was het al 0-2, dit keer door een individuele actie van spits Patrick Krop. Hij nam de bal fraai aan en manoeuvreerde zich in één beweging vrij voor Aron van Loon. De Zouaven-keeper werd met een volgende vloeiende actie op het verkeerde been gezet, waarna Krop de bal eenvoudig in het lege doel kon schuiven.

Alphense Boys had vervolgens op 0-3 moeten komen, na andermaal een mooi uitgespeelde aanval. Thom Nouwens was vrij op de penaltystip het laatste station, maar zijn harde schot kon in een uiterste poging door een verdediger worden geblokt. Niemand die op dat moment kon bevroeden, dat dit de Boys duur zou komen te staan. De Zouaven, afgelopen seizoen gedegradeerd uit de hoofdklasse, was nog niet gevaarlijk in de buurt van keeper Menno de Jong geweest toen het ten onrechte een vrije trap kreeg. Eigenlijk had die namelijk aan Bilal el Yacoubi moeten worden toegekend. Deze vrije trap was de inleiding tot de goal van Brian Kaagman, waarmee de achterstand ineens was gehalveerd.

“Dat hielp De Zouaven in het zadel”, stelde Aad van den Berg terecht. Alphense Boys mocht zijn keeper zestig tellen later dankbaar zijn, want toen stond de vrijgespeelde verdediger Jordi Ammers ineens alleen voor zijn neus. De Jong bracht knap redding. De rust bracht niet de rust die de Boys zich wenste. Vanaf de aftrap ging de thuisploeg er ‘volle bak’ tegenaan. Alphense Boys trachtte te overleven door te temporiseren, maar dit mislukte. In de 65-ste minuut glipte Alpha Kashama door de buitenspelval en hij faalde oog in oog met De Jong níet (2-2). Acht minuten later was Chris Grooteman de gelukkigste man van het veld, toen hij een vrije trap vanaf zo’n veertig meter hard richting doel schoot. Doordat de bal van richting werd veranderd, verdween die tamelijk lullig in het doel: 3-2.

Tussendoor waren er toen aan allebei de kanten al de nodige kansen geweest. De meeste voor de Boys (onder andere Bilal el Yacoubi, Nordin Westenberg, Arjan Ouwendijk), maar de grootste voor Marco Mazee. De nummer tien van de thuisclub schoot in riante scoringspositie een bal hoog over en mikte bij een andere vrije bal net naast.

Net zoals in de vorige drie wedstrijden was Alphense Boys in het laatste kwartier gedwongen om weer met vier, vijf man voorin te gaan voetballen. Het was druk in de Zouaven-verdedigingszone, maar toch lukte het een paar keer om er doorheen te combineren. Kevin Cameron vond bij een grote kans eerst nog de keeper op zijn weg, maar even later was Krop na een flitsende aanvalsopzet door het hart van de verdediging wél trefzeker. Zijn achtste competitiegoal voor de Boys betekende 3-3.

In de slotfase kreeg De Zouaven nog één kans op de winnende goal (De Jong redde) en Alphense Boys drie. Een perfecte voorzet van invaller Maurice Kerkhof kon door drie collega-aanvallers net niet tot doelpunt worden omgebogen. Vervolgens konden nog een schot van Kerkhof en een kopbal van Joey Mantjes worden genoteerd, maar die gingen er net niet in. En dus bleef het 3-3. “De fase dat we een beetje te veel achteruit voetbalden, heeft ons de kop gekost. Maar verder hebben we een prima wedstrijd gespeeld en er keihard voor gewerkt. Ik ben er nu wel even doodziek van”, reageerde trainer Aad van den Berg, “maar straks onder de kerstboom kunnen we met deze jonge groep terugkijken op een goede eerste helft van de competitie. Het is goed om even rust te hebben nu, maar we hebben een hele mooie tweede helft om naar uit te kijken.”

Alphense Boys hervat de competitie – ijs en weder dienende - op 24 januari 2016 met een thuiswedstrijd tegen SC Woerden.

Bekijk al het Alphense voetbalnieuws op de Alphens.nl voetbalpagina!

Fotograaf: Josh Walet