Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gouden Viking race voor Alphenaar Daan Spruit

29 februari 2016 - 09:28  •  Hanneke Mennens-de Gans  •  reacties

Gouden Viking race voor Alphenaar Daan Spruit

Alphen aan den Rijn -

Wie droomt er niet van om op deze jonge leeftijd, 14 jaar,  een topprestatie te leveren op het ijs in het Thialf stadion in Heerenveen. IJs waarop grote mannen als Kramer, de Jong en Verbij hun records pakten en waar dit weekend Daan Spruit van zich liet horen. Het dak ging eraf toen hij met 1.16.97 een schitterend PR reed op de 1000 meter en daarmee ook het sinds 2010 bestaande Viking Race record uit de boeken reed. Goed voor goud op deze afstand!

Spruit reed vrijdag en zaterdag de Viking Race, de officieuze strijd voor het Europees Kampioenschap schaatsen voor jeugd. Heel talentvol Europa kwam bijeen in de schaatstempel van Friesland. Zo’n wedstrijd wil niemand missen. Daan, lid van STC De Rijnstreek, verscheen aan de start voor Nederland. 

Zijn supporters zagen hem op de eerste wedstrijddag twee schitterende PR’s rijden, 500 meter (39.35) en 1000 meter (1.17.86) Op de tweede afstand een verbetering van ruim 3 seconden. Op beide afstanden goed voor zilver en binnen dit sterke veld een topprestatie. 

Op zaterdag verscheen Spruit wederom aan de start en maakte hij zich op voor de strijd met zijn grootste concurrent Sebas Diniz. Zijn tweede 500 meter wist hij mooi af te sluiten met een zilveren plak, wederom met een tijd onder de magische grens van 40 sec. Voor de derde keer tijdens dit toernooi was Diniz hem te snel af, maar goud was nog steeds wat Daan in gedachten had. 

Hoe zou hij tijdwinst kunnen pakken? Op het middenterrein vond een prachtig gesprek plaats tussen Spruit en Sieb Wiersma, zijn coach van Gewest Zuid-Holland. Daan moest zijn kracht halen uit volledige focus vanaf het eerste moment en daarna knallen op het ijs. 

Zo verscheen Daan gefocust aan de start. Het schot viel en Spruit was goed weg en zat meteen prachtig in zijn race. Technisch bleef hij perfect rijden en liep hij de bochten ijzersterk. Onderweg hoorde hij dat hij onder het Viking record zat. Het leek wel of Spruit hierdoor vleugels kreeg. Het werd een gouden race en nu wist hij Diniz achter zich te houden. Een droom kwam uit, Officieus Europees Kampioen C1 op de 1000 meter. Daarnaast is Daan op dit moment als C1 Junior de snelste van de wereld met deze toptijd. Spruit kan terugzien op een zeer succesvol schaatsseizoen.

Fotograaf: Josh Walet