Nieuws

« Vorige - Volgende »

Subsidie voor Wandelfit bij AAV'36 met Sportimpuls

7 oktober 2016 - 13:07  •  Elsbeth Littink  •  reacties

Subsidie voor Wandelfit bij AAV36 met Sportimpuls

Alphen aan den Rijn - Het doel van Wandelfit is dat inactieve volwassenen en senioren werken aan hun gezondheid en dat zij gestimuleerd worden om structureel meer te bewegen door deelname aan laagdrempelig en lokaal aanbod, bijvoorbeeld wandelen bij AAV'36. Het streven is dit najaar te starten met Wandelfit bij AAV'36.

Drempel naar vereniging verlagen
Wandelfit is bedoeld voor inactieve Alphenaren. Zij zijn vaak laag belastbaar door ouderdom en/of één of meerdere (chronische) aandoeningen (zoals diabetes, reuma en licht psychische problematiek). Deze doelgroep komt geregeld bij de fysiotherapeut met klachten. Belangrijk is dat zij hun conditie positief kunnen beïnvloeden door lichaamsbeweging. Ervaring leert alleen dat het huidige aanbod bij verenigingen nog te hoog is gegrepen. Zo kunnen deze mensen bijvoorbeeld niet gelijk mee met het niveau van Sportief Wandelen bij AAV'36. Wandelfit biedt hierin uitkomst.

Wandelfit bestaat uit een programma opgesteld door de Koninklijke Nederlandse Wandelbond waarin de doelgroep gedurende 3 maanden kennis maakt met de beweegactiviteit wandelen. Erkende wandeltrainers dragen zorg voor verantwoorde opbouw, techniek en dat de deelnemers op een bewuste en blessureveilige manier werken aan conditieverbetering. De voortgang wordt gemonitord en de fysiotherapeut blijft betrokken. Tijdens en aan het einde van het traject worden de deelnemers gestimuleerd om structureel deel te nemen aan de wandelactiviteiten van AAV'36. Bijvoorbeeld in de Wandelfitgroep of een stapje verder Sportief Wandelen.

Sportimpuls
Wandelfit is één van de 5 gehonoreerde Sportimpulsaanvragen voor de Gemeente Alphen aan den Rijn. De Sportimpuls geeft lokale aanbieders van sport- en beweegactiviteiten de kans om mensen in de buurt die niet of te weinig bewegen of dreigen te stoppen met hun sport- en beweegactiviteiten blijvend fysiek in beweging te brengen.

In totaal kwamen 290 aanvragen binnen bij ZonW (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en innovatie). Hiervan honoreerden zij 105 aanvragen. Alle 5 de aanvragen voor de gemeente Alphen aan den Rijn zijn gehonoreerd. AAV'36 was één van de 5 hoofdaanvragers.

Met opstarten van Wandelfit kan AAV'36 zijn steentje bijdragen op maatschappelijk gebied en ontstaat een nog breder en divers wandel- en hardloopaanbod voor de inwoners van Alphen aan den Rijn.

 

Fotograaf: Josh Walet
AAV 36.'
AAV '36

De enige atletiekvereniging in Alphen aan den Rijn.