Nieuws

« Vorige - Volgende »

Jelle: 'Alphen is wat mij betreft een echte tennisstad'

20 november 2018 - 13:08  •  AlphenLinkt  •  reacties

Jelle: Alphen is wat mij betreft een echte tennisstad

Alphen aan den Rijn - Jelle is al sinds zijn twaalfde intensief met tennis bezig. Hij had een andere jeugd dan de meeste kinderen uit zijn basisschooltijd. Een jeugd vol trainingen, schema's en hard werken. In tegenstelling tot vrienden van hem die in Alphen naar de middelbare school gingen, zat Jelle 's morgensvroeg in de trein. Samen met andere jongens was hij dan op weg naar een school speciaal voor topsporters. "Dat waren net als ik jongens uit Alphen. Ze speelden bijvoorbeeld bij Feyenoord en omdat ze naar dezelfde school gingen als ik, trok ik met ze op."

Alles gericht op tennis
Sinds het einde van de middelbare school staat Jelles hele leven in het teken van tennis. "Sindsdien ben ik twee keer per dag intensief aan het tennissen en één keer per dag heb ik conditietraining. Dat lijkt veel en dat is ook wel zo, maar er zijn ook mensen die van 8 tot 5 werken. Ik mag in die tijd tennissen, dan heb ik het best goed!" 

Vrije tijd heeft Jelle maar weinig. "Ik ben net dertien weken in het buitenland geweest. Niet op vakantie, maar voor tennistoernooien. Het gebeurt bijna nooit dat ik een vrije middag heb. Als ik in Nederland ben, train ik de hele dag en als ik niet in Nederland ben, heb ik wedstrijden."

Soms kan Jelle even ontspannen. Dan heeft hij het zo druk gehad, dat hij eigenlijk liever even helemaal niks doet. "Je moet natuurlijk wel een beetje leven, anders houd je dit niet vol. Dus af en toe pak ik een feestje, maar dan doe ik niet te gek."

Wereldranglijst
Jelle werd een aantal keer getroffen door blessures. Dat was dan een vervelende periode, maar de blessures hebben Jelle wel sterker gemaakt. "Die blessures hebben mij veel kracht en energie gekost. Je kan in die periode niet trainen of spelen en dat is vervelend. Maar uiteindelijk heeft het mij sterker gemaakt. Als je dan weer fit bent, waardeer je dat des te meer en doe je er alles aan om fit te blijven." 

"Elk jaar ga ik een paar honderd plekken omhoog op de wereldranglijst. Deze stijgende lijn wil ik doorzetten. Op dit moment sta ik op plek 275 en het zou mooi zijn als ik het vol kan houden zonder blessures. Hopelijk ga ik dan ook hogere toernooien spelen."

'Alphen is mijn thuis'
Als hij dan in Nederland is, verblijft hij bij zijn ouders of bij zijn vriendin. Maar een vaste plek heeft Jelle in Nederland eigenlijk niet. "Daarvoor ben ik hier te weinig, omdat ik veel tijd in het buitenland doorbreng. Maar Alphen noem ik wel mijn thuis. Hier heb ik veel getraind bij Nieuwe Sloot en bij TEAN liggen veel herinneringen."

Jelle heeft van jongs af aan veel tijd doorgebracht bij TEAN in Alphen aan den Rijn. "Daar heb ik het altijd heel erg naar mijn zin gehad. Het is daar allemaal begonnen en dat blijft voor mij een bijzondere plek in Alphen, waar ik nog steeds graag terug kom."

NK tennis
Het NK tennis wordt dit jaar gehouden in Alphen aan den Rijn, bij tennisvereniging Nieuwe Sloot. Het evenement staat gepland van 10 tot 16 december 2018 en belooft een groots evenement te worden. "Super gaaf dat het NK dit jaar in Alphen aan den Rijn is. Ik kijk daar enorm naar uit. Lekker in Alphen, mijn eigen stad; dat voelt toch als thuis. Natuurlijk doe ik mee met het NK en ik ga voor de winst. Ondanks dat er veel spelers zijn die meedoen en hoger gerankt zijn dan ik, heb ik er veel zin in."

'Blijf vooral tennissen'
Jelle ziet graag nog veel meer jongeren tennissen. "Alphen is wat mij betreft een echte tennisstad." En dus heeft Jelle een boodschap aan de jeugd in Alphen aan den Rijn: "Blijf vooral tennissen! Veel met je sport bezig zijn, iets mooiers dan dat is er denk ik niet. Als je van jongs af aan hard blijft werken en je het echt leuk vindt, wie weet kun je er net als ik je beroep van maken."

Fotograaf: Josh Walet