Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Van verdacht tot verdachte

11 juli 2013 - 13:56  •  John van der Tol  •  reacties

Van verdacht tot verdachte

Alphen aan den Rijn -

Zo nieuwsgierig als ik ben houd ik mijn ogen en oren altijd open. Verdachte situatie? Ik heb het direct door. In mijn ooghoek zie ik een donker busje uit een klein straatje rijden. Niets bijzonders zou je zeggen, maar als de bestuurder ziet dat ik naar hem kijk lijkt hij er snel vandoor te gaan. Op zo’n moment twijfel ik niet en ik besluit het busje dan ook eens vanaf een afstandje te observeren.

Nadat ik mijn auto 90 graden heb gedraaid zie ik nog net twee rode achterlichten linksaf slaan. Het kan niet anders dan dat het donkere busje het parkeerterrein bij de Gamma is opgereden. Het vreemde gedrag van de bestuurder en het late tijdstip stellen mij niet gerust. Niet veel later draai ik mijn auto dezelfde parkeerplaats op en daar staat 'ie. Midden op de rijbaan is de Ford Transit gestopt en er stapt iemand in. Wat moeten die lui daar, denk ik nog. Zo laat?

Vrijwel meteen passeer ik de twee mannen. We kijken elkaar aan en het lijkt alsof ze een wat verschrikte blik hebben. Maar ze rijden weg. Of toch niet? In mijn binnenspiegel zie ik de remlichten van het busje weer aangaan. Achteruit, vooruit, weer stilstaan. De chauffeur weet kennelijk niet wat hij wil. Zo'n 50 meter verderop draai ik om en ik bekijk nog even wat er allemaal gebeurt. Nogmaals achteruit, vooruit en wéér die remlichten. Ik snap er geen bal van, maar inbreken gaan jullie niet doen! Daar zorg ik wel voor.

Nog steeds zit die eerste reactie van de bestuurder in m’n gedachten. Waarom leek het alsof hij er zo snel vandoor wilde gaan? Er gebeuren wel vaker rare dingen in de wijk, dus een paar extra ogen kunnen geen kwaad. Maar als ik me niet veel later bedenk dat het wel welletjes is geweest en naar huis wil gaan, zie ik het donkere busje keren. Rijdt 'ie nou naar mij toe?

Je weet nooit wat voor figuren er rondrijden, dus ik verlaat het parkeerterrein aan de kant van de Laan der Continenten. En het busje? Die zie ik niet meer. Op naar huis dan maar! Maar ik ben nog geen vier straten verder, of ik zie die Ford Transit weer uit dat kleine straatje komen. Dat straatje waar ik hem de eerste keer ook al zag. Hemelsbreed is dat 100 meter vanaf het parkeerterrein bij de Gamma, dus waarom zou hij daar iemand met z’n busje ophalen? Dat kleine stukje is toch prima te lopen?

Als ik het busje uit het kleine straatje zie komen, ziet de bestuurder mij ook. Ik zie zijn koplampen snel mijn kant op komen. Hij wekt de indruk dat 'ie achter me aan gaat rijden. In gedachten denk ik: Kom maar op, dan rijden we direct door naar het politiebureau aan de Kees Mustersstraat. Mocht je iets te verbergen hebben, dan zijn we meteen op de goede plek.

Heel even komt de donkere Ford Transit klevend achter me rijden, maar hij neemt al snel weer wat afstand. Ver komen we niet, want een aantal rotondes verderop lijkt de chauffeur het op te geven. Hij rijdt de rotonde helemaal rond, om weer terug te gaan naar Kerk en Zanen, in de richting van de parkeerplaats bij de Gamma. 

Poging twee om maar richting huis te gaan. Ik moet even verderop keren en daardoor ben ik het busje uit het oog verloren. Maar nog geen paar tellen later komt dezelfde wagen wéér uit de hoek van de Gamma gereden. Het is inmiddels 1.00 uur, twee mannen in een donker busje met dit vreemde gedrag. Kwaad in de zin of niet? Dit moet de politie maar lekker uitzoeken. Een controle kan altijd.

0900-8844: 'Goedenacht met de politie, wat kan ik voor u doen?' Ik vertel de beste man aan de andere kant van de lijn dat ik een wagen zag rijden en in mijn ogen gedroegen de inzittenden zich verdacht. 'Heeft u een adres voor me', zegt de politie. Ik zeg dat het om de Europalaan en de Euromarkt gaat, maar dat de wagen zich wel verplaatst en dat ik er ook achter heb gereden. De telefonist van de politie zegt al snel dat er vlak voor mijn melding ook al iemand had gebeld over een verdachte situatie. Toevallig óók op de Europalaan en de Euromarkt. De politieman denkt dat het om dezelfde melding gaat. 

Hij vraagt het kenteken van de wagen (die had ik nog onthouden) en reageert: 'Nee, dat is dan toch een ander voertuig. Maar we nemen het mee. Bedankt voor het melden meneer.' Direct flitst het moment voorbij dat het busje zo dicht achter me kwam rijden. Zou die bestuurder van het donkere busje hetzelfde als ik gedacht hebben? En op het moment dat hij achter me aankwam ook 0900-8844 hebben gebeld? Hebben we elkaar nou als 'verdacht' aangemerkt? 

Een simpele check bij de politie Alphen aan den Rijn bevestigt mijn vermoeden. Die man in de donkere Ford vond mijn remlichten waarschijnlijk ook verdacht. Hij zal wel gedacht hebben: 'Wat moet die kerel hier?' In ieder geval een mooi staaltje burgerparticipatie. Op naar een veilige samenleving!

Fotograaf: Josh Walet