Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

VVD zeilfeestje

12 juli 2013 - 17:58  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

VVD zeilfeestje

Alphen aan den Rijn -

Zoiets heb je ook met zeilboten.  Daar zijn de ordinaire boten een Laser of een Hobiecat. Oud geld daarentegen vaart in een Regenboog. Een dure klassieke boot, waarvoor ze een eigen club hebben opgericht. Ze hebben kennissen in “high-places” en dat willen ze graag weten. Zo gaven ze Willem Alexander een oranje geverfde Regenboog cadeau voor zijn huwelijk. Een beetje boot kost 25.000 Euro, dus armlastig kan je de mannen niet noemen.  Zonder diepgravend wetenschappelijk onderzoek te doen, kan je met grote zekerheid aannemen dat de meeste Regenbogers op de VVD stemmen. 

Nu komen we langzamerhand bij de kern van het verhaal. Die VVD-zeilers hielden ieder jaar een wedstrijdje, maar ze wilden dat wat meer allure geven. Je zou zeggen, trek de portemonnee jongens, daar zit genoeg in, maar nee hoor. Ze wilden de gemeenschap voor hun feestje met eten en vooral veel zuipen laten opdraaien. Dus maakten ze een plan om hun boten te laten sponsoren door de verschillende gemeentes in het Groene Hart. Het feestje gingen ze het “Het Nationale Regenboog Evenement” noemen. 

Ze belden hun VVD-vriendje Jan Franssen, de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, waarvan bekend is, dat hij wel op matroosjes valt. Die ging gelijk overstag (om in zeiltermen te blijven) en belde wat burgemeester, die hun baantje mede aan hem te danken hebben.

Het resultaat van een paar telefoontjes in het VVD-netwerk, was dat ook de gemeente Alphen aan den Rijn jaarlijks een paar duizend Euro geeft aan eigenaren van een jachthaven, vader en zoon, Fred en Boris Bolk uit Woubrugge en een organisatieadviseur Eric Jongepier uit Uitgeest (bij Alkmaar). Als tegenprestatie plakken deze “armlastige” mensen de naam “Alphen aan den Rijn” op hun bootje. Geen hond die het ziet, maar daar ging het ook niet echt om toch?

Nou kan ik zo’n VVD-feestje wel afkraken of zeggen dat Alphen haar eigen bootjeseigenaren in hun strijd tegen de provincie wel in de kou laat staan, maar dat doe ik niet. 

Als de armen hun voedselpakket gratis krijgen, vind ik dat de rijken hun drank gratis moeten krijgen, zeker op hun evenement, dat de waterrecreatie in het Groene Hart en niet te vergeten Alphen aan den Rijn zo geweldig promoot. Maar niet heus...

Machiel van der Schoot

Fotograaf: Josh Walet