Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Een blowende Lyczak op een terras aan de Lage Zijde

21 augustus 2011 - 12:57  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Een blowende Lyczak op een terras aan de Lage Zijde

Alphen aan den Rijn -

Er heeft bij ons ooit een meisje gewerkt, dat een beetje was blijven hangen in de puberteit. Ze wilde graag met haar vriendje verhuizen naar Zuid-Frankrijk en daar een boetiekje beginnen. Het kind had geen benul hoeveel kapitaal ze nodig had en al helemaal niet dat je daar nog geen droog brood mee kan  verdienen.

Ik moest aan haar denken toen ik een blog las van Stan Lyczak, de wethouder belast met de ontwikkeling van de Lage Zijde. Daarover straks meer, eerst wat achtergrondinformatie: 

Een groot deel van de oorspronkelijke winkels op of rond het sloopgebied is verdwenen. Je zou dus verwachten, dat het in de rest van het dorp drukker is geworden en dat er gevochten wordt om leegkomende panden. Nee hoor: er staat nog steeds veel te huur en de omzetten stijgen niet. 

Je kan de economie de schuld te geven, maar er  is meer aan de hand. We hebben de vakman niet meer nodig, want we vinden informatie op internet. We kopen bij een webshop of bij de goedkoopste concurrent. De wereld verandert. Net zoals dat oude dorpsstraatje met 4 bakkers en 5 slagers niet meer terugkomt,  wordt shoppen ook niet meer zoals het was voor de crisis.

Los daarvan is er nog een probleempje, dat Baronie heet. Een oude fabriek, waarin een paar grote publiekstrekkers als Lidl, Xenos en wie weet ook wel Action, Megasport of Saturn. Er omheen worden nieuwe winkels gebouwd. Dat wordt een stevig probleem voor het centrum en de doodklap voor de Lage Zijde. U moet weten dat Jan Zeeman achter de Baronie zit.

Sorry hoor Stan, maar op het gebied van winkels, projectontwikkeling en centjes verdienen ben jij geen partij voor Jan. Hij laat je alle hoeken zien. Hoe ik dat weet? Je hebt al eens bewezen er niks van te kunnen. Het gemeentehuis werd onder jouw leiding bijna 2 keer duurder dan begroot. Een strop van 40 miljoen, waardoor je moest aftreden. Gek genoeg zit je een paar jaar later weer aan het roer van een nog veel moeilijker project. Nu met een tegenstander van formaat.

En dan wat je in je blog schrijft. Het lijkt wel een ouderwets poëziealbum voor meisjes! Je bent toch geen mietje? Je was toch niet aan het blowen toen je dat schreef?

De zon schijnt. Het is een warme zaterdagmiddag. Op een terras kijkt u uit over het Thorbeckeplein, genietend van een drankje. U heeft net in het Cultuurgebouw de nieuwe kunstcollectie bekeken en wat boeken bij de bibliotheek gehaald. Straks gaat u nog even naar de markt. Er is heel wat reuring in de stad van diverse marktkooplui en bezoekers. Vanuit de verschillende winkels loopt winkelend publiek af en aan. Tientallen mensen slepen tassen met zich mee van de vele winkeltjes die Alphen aan den Rijn inmiddels rijk is. Tussen alle bedrijvigheid door ziet u nog net de sloepjes, die de Kromme Aar op varen.

 

'De vele winkeltjes, kunstcollectie, wat boeken uit de bieb'.  Onvervalste flower power man!  Jemig de Pemig, wat heb jij lang liggen slapen!

Zo naïef en onnozel was zelfs dat trutje bij ons op kantoor niet.

Machiel van der Schoot

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger