Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Electric Devils - ga toch fietsen!

8 augustus 2013 - 16:18  •  Bas Bosman  •  reacties

Electric Devils - ga toch fietsen!

Alphen aan den Rijn -

Nu is er de laatste tijd veel heisa rondom racefietsers. En terecht, want racefietsers zijn asociaal. Geloof mij, dit slag mensen kun je gerust over één kam scheren. Dan ben ik er ook maar de dupe van. Racefietsers voelen zich een soort God op de weg en iedereen heeft maar te wijken voor ze.

Nu ben ik wel het type racefietser wat rekening houdt met de rest. Ik heb zelfs een bel op mijn triathlonfiets, iets wat je gewoon niet doet. Maar liever een bel dan met 40 km/u tegen het asfalt gaan. Maar er is een veel erger soort volk nog dan racefietsers: mensen op een elektrische fiets.

Je kent ze wel. Je ziet ze steeds meer. Fietsen met elektrische trapondersteuning. Ik heb een paar keer op zo’n fiets gereden. Eerlijk is eerlijk, het rijdt echt geweldig. Met speels gemak zoef je over de straten en het kost je geen enkele moeite om welke wind of de Albert Schweitzerbrug te trotseren. Het heeft een bevrijdend effect.

Nu zijn elektrische fietsen vooral populair bij onze naoorlogse kinderen. Als je wat ouder bent moet je blijven bewegen, maar dan wel liever zonder al te veel moeite te doen. Met hordes tegelijk hebben onze wat oudere medemens onze moderne gazelles aangeschaft. En opeens zoeven ze voorbij in het Alphense. Lak aan alles wat nog op spierkracht beweegt.

Nu vergeten ze één dingetje: wij mensen zijn nog niet gewend aan die elektrische trapondersteuning. Als wij een fiets zien, zien wij een fiets. Niet een brommer. En je ziet ook een fiets, want die accu zit altijd goed verstopt op een bagagedrager met tassen of ergens onder in het frame. Of nog erger, in de as van de wielen of de trapper. Wij zien gewoon een fiets. En een fiets gaat niet 25 km/u.

Maar daar hebben onze elektrische helden schijt aan. Een fiets is zwak verkeer en heeft vrijwel altijd voorrang. “Je mag mij niet aanraken.” En mensen van deze leeftijd hebben toch altijd al een wat lakse houding aan de maatschappij, maar dat is slechts een persoonlijke mening. Het is een gegeven dat de elektrische fiets, nee ik bedoel de berijder van de elektrische fiets, een gevaar op de weg is. Vroeger had je als automobilist genoeg tijd als je met een fietser een kwartje links van je op de rotonde in Kerk & Zanen kwam afrijden. Maar tegenwoordig scheuren die fietsers vrijwel rechtdoor de rotonde op en moet jij vol in de ankers. Jij in verwondering latend dat je toch echt een senior op een fiets voorbij zag komen.

Dat geldt dus ook voor gelijkwaardige kruisingen, inhaalacties op de Kennedylaan, smalle bruggetjes bij de Zegerplas, oversteekplaatsen in de van Boetzelaerstraat, het dorp, enzovoort. Waar je vroeger makkelijk rekening kon houden met fietsers, moet je nu vrezen voor deze electric devils.

Ik ben bang dat hun arrogante houding niet snel zal wijzigen. Ik denk ook dat er steeds meer elektrische fietsen komen. De jeugd van tegenwoordig zal wel gewend raken aan elektrische fietsen. Het is dus dikke pech voor ons zestig-minners en wij moeten vanaf nu maar heel goed gaan opletten. Eén ding weet ik wel: op mijn racefiets ben ik nog altijd sneller. Ik hou dan ook met iedereen rekening, behalve met die nerds die op zo’n vibrator op wielen rijden. Ga toch fietsen!

Fotograaf: Josh Walet