Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Nogmaals het Baronieverhaal

13 augustus 2013 - 02:02  •  Jaap Hekkema  •  reacties

Nogmaals het Baronieverhaal

Alphen aan den Rijn -

Iedereen weet inmiddels wel wat er daarna met het pand is gebeurd. Het werd tot rijksmonument verheven als een typisch voorbeeld van fabrieksbouw uit de jaren 50. Grotere onzin heb ik nog nooit gehoord. Er zijn in die tijd misschien wel 1000 van die panden in Nederland gebouwd. Het gevolg was dat er zuinig mee omgegaan moest worden. Anti-krakers kwamen in gevecht met krakers en geholpen door een fikse brand , wel  of  niet aangestoken, verwordde het hele zooitje tot een complete ruïne. Ik zie de brandweerwagens nog met loeiende sirenes door de Irenelaan gaan. Er bleef nog genoeg over om het de status van monument te laten behouden. Een verschrikking achteraf.

Zo bleef het enkele jaren doorsudderen. Ik kwam er dagelijks langs en verwonderde me over de ergerlijke staat van verval. Dat heb je als je in de omgeving woont. Het mocht gewoon niet tegen de vlakte. Van alles werd gegist, Hoogvliet had er smoel op want die heeft een vinger in de pap in Alphen. Ook Praxis maar die kreeg al een groot pand vlakbij. Allemaal veronderstellingen natuurlijk want de gewone man weet niet wat er achter de schermen bekokstoofd wordt. Dat blijkt nu achteraf wel. De SWA die er naast zat was al opgerot en had een prachtig nieuw pand elders gevonden. De mensen, die daar werkten heb ik indertijd ook nog wel eens met een busje naar huis gereden naar Hoogmade en Rijpwetering om maar wat te noemen. Niet voor niks maar toch ben ik wel één van de eerste mantelzorgers om maar eens een modern fenomeen te noemen.

Ik dwaal af, het gaat over de bouwval Baronie. Wat is daar nu nog van te maken? Wie zal ooit op de gedachte komen om er iets spectaculairs van te maken. Dat gelooft niemand. Edoch, er is iemand opgestaan en nog wel een echte Alphenaar die zich het lot van een volkomen verkommerde fabrieks bouwval aantrok. Het zal heus niet direct een filantroop zijn die Jan Zeeman maar diep in zijn hart voelde hij misschien toch wel zijn verbondenheid met het dorp Alphen waar hij jaren geleden in de Pr.Hendrikstraat zijn eerste textielwinkeltje opende, op de hoek van het toenmalige St. Josefgesticht. Ik zie nog de vreugdevolle blikken van mijn moeder en zussen als ze daar leuke goedkope hebbedingetjes gekocht hadden. En nu vele jaren later domineert hij Gouwsluis met een prachtig Geel-Blauw bedrijf, het centrum van zijn succes. Is hij daarom een geldwolf en een graaier om in tegenwoordige termen te spreken?  Ik weiger dat vooralsnog te geloven. Hij heeft gewoon zijn poten goed onder zijn gat gekregen.

Ik herinner me nog dat destijds op het oude ijsclubterrein een theater moest komen, het Jan Zeeman theater. Naar hem genoemd omdat hij er 100.000 gulden voor over had. Waarom dat niet door gegaan is weet ik niet meer. Het stond toen in alle kranten.

Inmiddels zijn we al vele jaren later en nu duikt zijn naam weer op met de Baronie. Hij blijft hier zijn vinger in de pap houden. Is dat erg? Heel goed zou ik zeggen. Het bewijst zijn betrokkenheid met Alphen. Ben ik nou zo naïef? Blijkbaar wel volgens onze Alphense retaildeskundige. Toch blijf ik geloven in het goede van de mens. Waarom zou Jan Zeeman zich nog druk maken over een bouwval als de Baronie? Bij een mislukking zal hij er geen snee brood minder om eten. Zijn onderneming Green Real Estate, (green=groen en geel en blauw gemengd is groen, de kleuren van Zeeman), heeft wel het voortouw genomen  om er iets groots van te maken. Volgens hun website is het niet noodzakelijk om gelijk geldelijk gewin eruit te slaan. Het is een ontwikkeling die op de lange duur wel hopelijk rentegevend zal zijn. Misschien wel mooie praatjes maar wat is er op tegen? Werkgelegenheid in crisistijd. Zo is het Bospark indertijd ook ontstaan om werkelozen van de straat te halen. Is die Jan Zeeman dan zo'n boef zoals vaak gesuggereerd wordt. Ik blijf geloven in het goede van de mens.

Ook geloof ik in een succes van Groot-Baronie. Makkelijk praten want ik woon er vlak bij. Wat wil je nog meer, je natje en droogje vlak bij de deur. De Zeeheldenbuurt gaat op in de vaart der volkeren. Het centrum van Groot-Alphen. Er zal vast wel een leuke kroeg komen. Jammer voor de van Nesstraat maar dat is allang een doorgangshuis.

Wat te denken van Boskopers en Hazerswoudenaren. Die zitten al met een schuin oog te kijken wanneer dat spul open gaat. Een paar minuten rijden. De Aldi pakken we dan ook gelijk mee op de Euromarkt.
Zielig wel voor dat Thorbeckepleintje en de rest van het beoogde centrum van Alphen. De Aarhof en Ridderhof zullen wegkwijnen  in een lethargisch onaantrekkelijk buurtgebeuren. De Herenhof zal zich wel redden als outsider van het hele buitengebeuren. Verschil moet er zijn. Gratis parkeren is nooit weg.

Tenslotte wil ik wel benadrukken dat het bovenstaande wat ik beschreven heb natuurlijk maar droombeelden van mij zijn. Val me er niet op aan. De werkelijkheid zal misschien heel anders zijn. Onze grote retaildeskundige krijgt uiteindelijk misschien toch gelijk.

Fotograaf: Josh Walet