Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Kijk verder dan wat je aan de oppervlakte ziet!

15 september 2013 - 15:36  •  Petra Keijzer-Rus  •  reacties

Kijk verder dan wat je aan de oppervlakte ziet!

Alphen aan den Rijn - Je vader en moeder weten dat je echt je best wel doet, maar op school willen ze dat pappa en mamma je laten testen op adhd en naar Bureau Jeugdzorg gaan, want dat je zo druk bent komt waarschijnlijk ook door de manier waarop ze je opvoeden. Maar je bent juist heel blij met ze! Ze zetten op een bord welke dag het is, wat je vandaag gaat doen en hoe lang. Dit vind je juist heel fijn, want zo is alles eindelijk duidelijk!

 

Je moeder wil niet dat je pillen krijgt en gaat niet naar Jeugdzorg. Ze gaat daarom verder zoeken. Zo kom je bij iemand die gezellig met je gaat kletsen en allerlei testjes met je doet. Die testjes vind je eigenlijk best grappig. Met twee handen tegelijk tekenen heb je nog nooit gedaan maar vind je heel leuk! 

 

En wat blijkt? Je hebt bijna alle 'primaire reflexrestanten' nog die eigenlijk allang weg hadden moeten zijn! Die rare dingen zorgen er ook voor dat je ogen alle kanten op vliegen en je dus letterlijk de wereld heel anders ziet dan hij er in het echt uitziet... Dingen komen opeens op je af of verdwijnen zomaar. De trap begint een klein stukje verder dan je dacht, dus val je makkelijk. Oeps, dat glas drinken staat dichterbij dan je denkt. "Mam! Doekje!" De letters die je elke dag moet lezen op school bewegen zo, ze staan nooit stil! Hoe kunnen ze dan verwachten dat je die letters aan elkaar kunt plakken? Woorden? Die dingen die zo dansen?

 

Dit is zomaar een voorbeeld van een kind uit mijn praktijk. Een heerlijk ventje met zoekende ouders en school. Hoe belangrijk het is om te kijken naar de dieper liggende oorzaak blijkt na 4 maanden oefenen. Door iedere dag reflexoefeningen en twee maanden oogsamenwerkingsoefeningen komt ditzelfde mannetje opeens tot lezen. Sterker nog, hij verstuurt zelfs sms'jes!

De jongen plast niet meer in zijn bed en slaapt nu eindelijk 's nachts door. Logisch, dat hij zich op school veel beter kan concentreren en een stuk meer ontspannen is. Opeens is hij gek op balspellen omdat hij nu kan inschatten wanneer de bal bij hem is. En, hij blijkt prima te rekenen, omdat zijn ruimtelijk zicht verbeterd is. Daardoor is ook zijn ruimtelijk inzicht verbeterd en dat is een zeer belangrijke rekenvoorwaarde!

 

Stel: Je bent een mannetje van 6 jaar. Je zit nu lekker in je vel en school is eigenlijk best leuk!

 

Er wordt vaak veel te snel geoordeeld. Kijk verder dan wat je aan de oppervlakte ziet!

Alsjeblieft...!

Fotograaf: Josh Walet