Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Alphen Leaks: Lyczak wordt machtigste man

14 oktober 2013 - 22:35  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Alphen Leaks: Lyczak wordt machtigste man

Alphen aan den Rijn -

“Deze man, heeft het gepresteerd om jarenlang de gemeentelijke politiek te beheersen en negatieve zaken  op onnavolgbare wijze in zijn eigen voordeel om te draaien. Churchill zei ooit, dat een politicus zich niet om zijn eigen fouten moest bekommeren, maar om die van anderen. Deze kandidaat heeft die uitspraak een nieuwe lading gegeven. Niet eerder heeft Alphen een wethouder gehad, die zelf zoveel gebreken kende, maar die tegelijkertijd anderen zo wist te gijzelen met hun fouten. Overleven werd bij hem Kunst met een grote K!  

Wij noemen wat voorbeelden:

  • Hij liet de kosten van de bouw van de stadhuis met exploderen tot 40 miljoen boven de begroting, zonder de gemeenteraad te informeren.
  • Toen hij namens de gemeente commissaris bij de Nuon was, stak hij de vergoeding van 80.000 gulden in eigen zak. De rechter moest er aan te pas komen om het terug te halen, maar hij bleef gewoon in het pluche.
  • Misschien is het allemaal netjes gegaan, maar politici moeten ook de schijn vermijden: deze kandidaat echter liet zijn zoon, scholier nog, tegen een vergoeding boven de bijstandsnorm, in de gemeenteraad zitting nemen, terwijl hij zelf een armlastige Mexicaanse vriend in het buitenland heeft.  
  • Met burgers “zonder credentials”  (gewone mensen in gewone mensentaal) wenst hij niet te spreken.
  • Tegenover de landelijke TV loog hij over de Coupépolder en toonde hij zijn gebrek aan kennis en zijn onvermogen om te communiceren.
  • Bedrijven, toch al in zwaar weer door de crisis, dreef hij tot wanhoop, met zijn starre en foutieve interpretatie van regels. Zelfs landelijke circulaires van de minister daarover las hij niet.
  • Aan duurzaamheid, onderdeel van zijn portefeuille, heeft hij vier jaar lang niets gedaan. Hij spelde het woord zelfs ooit verkeerd.
  • Tegen alle adviezen  in, bleef hij vasthouden aan de verouderde plannen rond het Thorbeckeplein en de Lage Zijde.  Hij wist de gemeenteraad en de bevolking meer dan een jaar aan het lijntje te houden en nu is de gemeente met handen en voeten gebonden aan projectontwikkelaar Vorm, die de ene na de andere wanprestatie heeft geleverd.
  • Het voormalige Scalacollege aan het Visserspark, in het centrum tussen de mooiste villa’s, verkwanselde hij voor een prijs, die nog lager was dan industriegrond achter in de polder.  

Iemand, die hiermee weg weet te komen en drie moties van wantrouwen weet te overleven, is een echte baas. Iemand die zijn eigen partij, de VVD, zoveel schade berokkent, maar het presteert om toch weer op de kieslijst te komen, heeft ongekende kwaliteiten op het gebied van manipulatie en macht. Daarom is de jury unaniem van mening dat er dit jaar maar één de titel verdient: 

STAN LYCZAK !!

 Uiteraard wil ik als eerste onze wethouder feliciteren en direct daarna zijn partij, de VVD, met deze fantastische winnaar. Daar zullen ze de komende verkiezingen hoge ogen mee gaan gooien.

Machiel van der Schoot 

Fotograaf: Josh Walet