Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De meeste partijen lullen maar wat over Greenport

7 november 2013 - 01:57  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

De meeste partijen lullen maar wat over Greenport

Alphen aan den Rijn -

Nou weet ik ook wel dat wethouders en ambtenaren voor een groot deel afhankelijk zijn van wat er in de rest van de wereld gebeurt, maar alleen afwachten tot het beter gaat is het andere uiterste. Toegegeven er is met hulp van de ondernemersvereniging VOA een economisch actieplan ontwikkeld, maar om nou te zeggen dat je dus rustig kunt gaan slapen....  

Ik ben echt geschrokken van het gebrek aan visie. Het is verkiezingstijd en dus gaan alle politieke partijen een programma opstellen. Daar moet natuurlijk ook een hoofdstukje over de lokale economie in. Lastig want daar hebben de meesten echt de ballen verstand van. Hoeveel raadsleden zijn zelf ondernemer of zijn dat geweest? Hoeveel politici hebben de zorgen gekend, die een winkelier heeft, als zijn klanten wegblijven en hij de salarissen of de belasting niet meer kan betalen?  

OK, niet iedereen kan ondernemer zijn, maar je mag wel verwachten van mensen, die het hier voor het zeggen hebben of dat graag willen, dat ze een beetje kunnen rekenen. Dat ze zaken eerst uitzoeken voor dat ze wat maar wat schrijven in hun verkiezingsprogramma.  Dat ze rapporten lezen voordat ze aan een Lage Zijde beginnen of een rondweg plannen. Helaas: vergeet het maar. 

Na de verkiezingen gaat het echt niet beter worden vrees ik. Vrijwel alle partijen (die dus straks ook weer de wethouder gaan leveren) hebben de grootste moeite om iets over de lokale economie te zeggen. Waar het vandaan komt mag Joost weten, maar bijna allemaal praten ze elkaar na over versterking van de "GREENPORT" functie en het belang van de boomsierteelt voor onze economie. "Daar moet Alphen op inzetten, daar ligt onze toekomst". 

Ik heb eens wat onderzoek gedaan. Keurige cijfertjes van de gemeente Alphen aan den Rijn, de Kamer van Koophandel, van het Centraal Buro voor de Statistiek en van Greenport Boskoop zelf op een rijtje gezet. Je schrikt je kapot! Niemand heeft de moeite genomen om wat uit te zoeken, zelfs de VVD niet, waar nota bene onze wethouder economische zaken bij hoort. Ook de PvdA met haar wethouder voor werkgelegenheid, snapt er niks van. 

Er zijn in Alphen diverse bedrijven, die in hun ééntje meer omzet maken dan de hele boomsierteelt bij elkaar. Daar is nul komma nul aandacht voor. Die laten we gewoon vertrekken zoals Hoogvliet. Maar voor een Mickey Mouse bedrijfstak willen we complete wegen aanleggen door natuurgebieden en zelfs een speciale wethouder aanstellen. Het volgende Lage Zijde-rampscenario op basis van onkunde dient zich aan....

Wat voorbeelden: 

GREENPORT (= ALLE kwekers bij elkaar)

  Boskoop Regio totaal
Omzet 132 miljoen 200 miljoen
Aantal banen 1.070 1.670

 

WAT OMZETVOORBEELDEN VAN GROTE BEDRIJVEN

Bedrijf Omzet
Frames 132 miljoen
Hyva 600 miljoen
Zeeman 520 miljoen
Hoogvliet  650 miljoen
Goedhart 110 miljoen

 

ARBEIDSPLAATSEN IN ALPHEN AAN DEN RIJN (huidige gemeente)

Bedrijfstak Aantal banen
Landbouw 250 
Industrie 2166
Bouw 1233
Handel 5535
Transport 1178
Horeca 489
ICT 810
Banken 552
Vastgoed 277
Zakelijke diensten 2086
Verhuur 1075
Overheidsdiensten 1000
Onderwijs 2101
Gezondheid 2961
Cultuur sport recreatie 431
Overige diensten 413


METEN IS WETEN!

Fotograaf: Josh Walet