Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Een hard hoofd

27 november 2013 - 23:43  •  Michel Du Chatinier  •  reacties

Een hard hoofd

Alphen aan den Rijn -

Deze week verscheen de rapportage van de Transitiecommissie over de voorbereiding van de gemeenten op de hervorming van de jeugdzorg. In die rapportage kreeg Holland Rijnland een prachtige pluim, omdat ons transitiearrangement als beste uit de bus kwam. Maar in de begeleidende brief kreeg diezelfde regio (!) een onverwachte veeg uit de pan, omdat de resultaten onvoldoende zouden zijn 'om het vertrouwen te hebben dat zij zelf tijdig tot de nodige afspraken komen'.

Een paradox die zo onbegrijpelijk, zo onverdiend en zo onverteerbaar is, dat wij als bestuurders van Holland Rijnland direct in de pen zijn geklommen. Maar natuurlijk was het kwaad toen al geschied. Een artikel in de Volkskrant leidde tot verontruste reactie en opgetrokken wenkbrauwen. Leonard Geluk, voorzitter van de transitiecommisie, zei er 'een hard hoofd' in te hebben dat het hier op tijd goed zou komen met de jeugdzorg. Pardon? Hebben wij het hier over dezelfde regio? Over Holland Rijnland, waar de betrokken partijen al tien jaar lang intensief met elkaar samenwerken? Waar de noodlottige dood van Savanna ons verenigde in een eenstemmig 'nooit meer'? Waar 16 gemeenten samen met zorgpartijen een unieke ketenaanpak ontwikkelden, die elders in het land geroemd wordt om zijn voorbeeldfunctie?

Nee, dát Holland Rijnland is de regio van de pluim en het beste rapportcijfer. Waar de Transitiecommissie aan refereert, is het duidelijke standpunt dat wij hebben ingenomen ten aanzien van de financiering van deze hervorming. Efficiënter werken, ja, maar als de laatste berekeningen van de budgetten voor 2015 kloppen, krijgen we alsnog te maken met een onaanvaardbare bezuiniging die de continuïteit van zorg in gevaar brengt.

Om dat te voorkomen, hebben wij een eerlijk 'Nee, tenzij' aangenomen ten aanzien van de transitie. Nee, Holland Rijnland kan niet de toezeggingen en beloften doen die zij in haar arrangement nauwkeurig heeft uitgewerkt, tenzij er helderheid komt over de financiële voorwaarden.

Die kritische houding wordt nu bestraft met een ongefundeerd oordeel dat tot een zeer negatieve beeldvorming heeft geleid. De koploper wordt op z'n plaats gezet in de bezemwagen. Nu liggen we zo mooi op schema, dat we deze horde vol vertrouwen nemen. De zorg voor kinderen en ouders is bij de samenwerkende gemeenten van Holland Rijnland in goede handen, zodra de rijksoverheid helderheid schept over de budgetvragen. Een hard hoofd voorkom je met harde toezeggingen.

Fotograaf: Josh Walet