Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Kappers en nagelstylistes dreigen met harde actie

27 december 2013 - 14:30  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Kappers en nagelstylistes dreigen met harde actie

Alphen aan den Rijn -

Voorzitter Dwight ten Hage (van de Knipsalon aan de Ouvertureweg, red.) stelt: "We hebben alle begrip voor de belangen van onze agrarische medemens, maar het kan niet zo zijn dat de ene beroepsgroep zoveel aandacht krijgt, terwijl de andere volledig vergeten wordt".

In het nieuwe collegeprogramma komt op vrijwel iedere bladzijde het woord Greenport voor, alsof de toekomst van Alphen aan den Rijn daar van afhangt.

"Juist in deze tijd is een goed verzorgd uiterlijk van economisch levensbelang", zo stelt ten Hage. Volgens hem holt de Alphense economie achteruit. Bedrijven als Dirk van den Broek, Hoogvliet, Nestlé, Kluwer, Loreal, BosBeton, Verkerk Transport en Electrolux zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Alphenaren zijn daardoor gedwongen in de grote steden te solliciteren. "Daar ligt de lat qua uiterlijke verzorging wel wat hoger dan op de gemiddelde tuinderij, waar (met alle respect hoor) Polen en Roemenen nou niet bepaald de laatste modetrend bepalen".

De VKNA is bang dat met alle overtrokken aandacht voor Greenport, de rest van Alphen in een economisch moeras dreigt te zakken. "We moeten er voor waken, dat we geen reservaat voor werkzoekende en kansloze burgers worden. Kijk eens wat er met steden als Luik is gebeurd. Armoede, verval en verpaupering dreigt als we niet tijdig de bakens verzetten. Onze vereniging is er klaar voor, maar zonder eigen wethouder gaat dat niet", aldus een boze voorzitter.

Het communiqué stelt verder dat het collegeprogramma sjoemelt met de omzetcijfers in de boomkwekerijbranche en dat gegevens uit andere gemeentes als Waddinxveen en Reeuwijk worden meegeteld.

De kappers eisen dat zij net als de boomkwekers betere ontsluitingswegen en een betere infrastructuur nodig hebben. "Wij willen dat onze klanten voor de deur kunnen parkeren. In het centrum is de situatie dramatisch. Daar moeten onze klanten soms honderden meters lopen. Dat is naar onze winkel toe, misschien nog te overkomen, maar je zal met je nieuwe kapsel, maar weer door de regen naar je auto moeten."

Verder willen zij dat niet alleen de 'biobased technology' wordt genoemd in de paragraaf over de economie maar dat er ook aandacht wordt besteed aan de 'hairbased technology' en aan de hedendaagse tattoo-kunstvormen. "Daar kunnen we als Alphen aan den Rijn het verschil maken. Bovendien" zo stelt ten Hage, "heeft onze branche minstens zoveel zwartwerkers als de boomkwekerij, dus het is meten met twee maten wat wethouder van Velzen doet".

Een brief van gelijke strekking is inmiddels naar het gemeentehuis onderweg. Als er vóór 1 januari geen bevredigend antwoord is, dan volgen er maatregelen. Harde acties zijn niet uitgesloten. Daarbij wordt ondermeer gedacht om wethouder van Velzen niet meer te knippen. Een deel van de leden twijfelt overigens over de effectiviteit van die actie. "In Boskoop en Benthuizen hebben ze bloempotten genoeg", zo stelt Ilonka Vlasman van nagelstudio 'Sun Shine'.

Machiel van der Schoot, special reporter

P.S. nog even een uitleg van wat moeilijke woorden voor die dorpsgenoten, die dit soort blogs nog niet zo gewend zijn:

1. Kapsalon, een soort winkel waar ze zonder bloempot je haar knippen tegen betaling
2. Luik, een compleet verpauperde stad in België, waar ze veel te lang zijn doorgegaan om alles in te zetten op de staalindustrie
3. Biobased technology, moeilijke dingen met planten en dieren, die ze aan de Leidse Universtiteit al doen en waarvoor niemand naar het platteland wil verhuizen.
4. Polen en Roemenen, mensen die je mag uitbuiten en zwart betalen en waarmee je veel te dure dorpsgenoten buiten de deur kunt houden
5. Biobased technology: minder geschikt voor Polen en Roemenen
6. Greenport, een organisatie die zegt op te komen voor de kwekers, maar vooral een banenmachine is voor bestuurders en oud-politici. Eigenlijk meer een Greenpoortje. 

Fotograaf: Josh Walet