Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Open brief aan wethouder Lyczak

11 september 2011 - 11:57  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Open brief aan wethouder Lyczak

Alphen aan den Rijn -

Je bent al een oudere man. Daar mankeert niets aan, maar de kans dat jij een jaar of tien geleden bent blijven hangen is vrij groot. Vooroordelen zijn niet goed, dus ik heb een en ander even gecontroleerd. Je blijkt inderdaad een ernstig geval te zijn. Internet is compleet aan je voorbij gegaan. Als ouderwetse regent, voel jij je niet geroepen direct met burgers te communiceren. Je collega’s Hoekstra, Eenhoorn en du Chatinier, zijn wat dat betreft een stuk moderner. Je blogjes zijn van een truttigheid, die in 1965 al niet meer kon en de manier waarop je over geld en fatsoen denkt, past ook niet meer in deze tijd. Ik hoef je toch niet te herinneren aan de bouw van het stadskantoor of de commissarisvergoeding van Nuon, waarmee jij je eigen zakken vulde? Je moest er destijds om aftreden en hebt daarna nooit enige spijt getoond of blijk gegeven van vernieuwde inzichten.

Iedereen verdient een herkansing dus jij ook, maar nu je zonder sorry opnieuw wethouder bent geworden, zou ik je portefeuille toch beperkt hebben tot zaken als bejaardenzorg, groenvoorziening en het streekarchief. Helaas, uitgerekend jij, als meest ouderwetse van het stel, bent verantwoordelijk voor de Lage Zijde. Een groot en risicovol plan dat gemaakt is in een periode, waarin jij je laatste opleving had. Een periode, waarin mensen nog naar de bibliotheek gingen om iets op te zoeken, winkels floreerden, het milieu iets voor softies was, huizen ieder jaar meer waard werden, een aflossingsvrije hypotheek van 8 jaarinkomens geen probleem was en kinderen nog op vioolles gingen.

Daarop is het plan Lage Zijde gebaseerd. Die tijd is voorbij. We hebben nu Google, webshops, dolgedraaide energieprijzen, dalende huizenprijzen, strenge Basel III-regels voor de banken  en DJ’s met hun cross-faders. Toch wil jij koste-wat-kost vasthouden aan een inmiddels economisch, sociaal en milieutechnisch hopeloos verouderd plan. Zelf vind je het zelf natuurlijk prachtig en binnen de coalitie is er genoeg wisselgeld, zoals het cultuurhuis, om iedereen koest te houden.

Je beloofde de gemeenteraad dat er zeer binnenkort een projectontwikkelaar gevonden wordt. Ik geloof nog dat je dat gaat lukken ook. Wat je alleen niet in de gaten hebt, is dat die ontwikkelaars maar één doel hebben. Snel geld verdienen en weer weg zijn. Je gaat en met boter en suiker in man!

Na deze raadsperiode ga jij lekker van onze centen met wachtgeld en pensioen in Canada zitten en wij blijven achter met de strop. Verhoogde lasten en een compleet mislukte Lage Zijde. Op z’n best hebben we een project dat net zo goed 10 jaar gelden in Abcoude, Almelo of Almere had neergezet kunnen worden. Een stadshart zonder ziel, zonder identiteit, zonder visie.

Een mooi projectje voor ontwikkelaars, die daarna net als jij hun kont eruit keren en ons met de shit laten zitten.

Tot slot nog een ouderwets advies:  beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 

Machiel van der Schoot

 

P.S. Je zal dit wel niet via de computer lezen, maar ik ben er van overtuigd dat iemand in het stadskantoor het wel voor je zal printen. 

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger