Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Creatief boekhouden

11 januari 2014 - 06:56  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Creatief boekhouden

Alphen aan den Rijn -

Bruinsma verdient iets van 8.000 euro per maand. Kan een paar honderd euro meer of minder zijn. Daar komt een dikke 500 euro aan onkostenvergoeding bij, een dertiende maand en vakantiegeld én er mag van alles gedeclareerd worden. Zoals reis- en verblijfkosten, inclusief overnachtingen als de beste man niet in 'zijn' gemeente woont.
Dus als Bruinsma een nachtje wil blijven slapen, is het een kwestie van een kamer huren bij Avifauna of 's Molenaarsbrug en netjes een bonnetje inleveren. Dan worden de kosten zo teruggestort. Zo staat het ongeveer - want in nette ambtelijke taal - in de gemeentewet.

Bruinsma kan natuurlijk ook een pied-à-terre huren. Vrije sector uiteraard. Voor 900 euro is er een leuk appartementje beschikbaar in de St.Jorisstraat. Er staan er zelfs een stuk of vijf leeg, dus dat moet kunnen. Extra gemakkelijk omdat die appartementjes 'aan de overkant' van het stadhuis staan.
Goedkoop huren zit er niet in. Voor rond de 500 euro zijn er wel leuke flatjes bij winkelcentrum Herenhof, maar dan mag je niet meer dan een kleine 35.000 euro per jaar verdienen. Bruinsma krijgt dat per kwartaal, dus dat gaat niet lukken.

Nu is Bruinsma al heel lang burgemeester. Dus ik begrijp best dat ie de tering naar de nering heeft gezet. Ergens woont de beste man in een aardig optrekje waar hij het reuze naar zijn zin heeft. Wellicht met een vette hypotheek die hoger is dan de waarde van zijn huis. Of niet natuurlijk.
En hij heeft een leuke vrouw met een eigen sociaal leven.

Bruinsma is hier in Alphen tijdelijk. Hij is waarnemend burgemeester en hoeft daarom niet in 'onze' gemeente te wonen. Dat is reëel.
Ergens in de loop van dit jaar start de sollicitatieprocedure voor een permanente burgemeester. Eentje die minstens zes jaar blijft en bij twee termijnen wel twaalf. Als Bruinsma 'ons' leuk vindt, solliciteert hij misschien wel mee. Dan moet hij verplicht verhuizen. Dat is ook reëel.

Maar vooralsnog heeft de burgemeester te maken met waar iedereen mee te maken heeft die aan het forenzen is. Tot 80 kilometer vinden 'wij' normaal. Een uurtje reizen vinden 'wij' ook normaal. Er zijn Alphenaren die in Den Bosch, Houten of hartje Rotterdam werken. Ja, ook ‘s avonds! Wat zij kunnen en vaak moeten, kan een burgemeester ook.

Het gebruikmaken van een modelwoning is heel creatief bedacht, maar het ligt verdacht dicht bij de antikraak-constructie waar wethouder Paul Schings - ook van de PvdA - over gestruikeld is. Met een goed salaris voor een prikkie overnachten, vinden wij hier in Alphen 'not done'. Zelfs niet als dat voor de boekhouding van de gemeente goedkoper is.
Tenzij er natuurlijk een nette huurprijs van rond de 900 euro tegenover staat. Uit eigen zak betaald!

 

Fotograaf: Josh Walet