Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Plastic scheiden?

13 januari 2014 - 14:11  •  Jacqueline Servais  •  reacties

Plastic scheiden?

Alphen aan den Rijn -

'Plastic afval kan veel beter achteraf worden gescheiden door een machine dan vooraf door mensen thuis'. Dat beweren 16 Limburgse gemeenten die hiermee hebben geëxperimenteerd. De inzamelcampagne onder de naam Plastic Hero kan wat hun betreft in de prullenbak.

Nog niet overtuigd? Wethouder Bormans over gescheiden afval: 'Plastic afval kan veel beter achteraf gescheiden worden door een machine dan bij mensen thuis. Het is makkelijker, goedkoper én levert meer op voor het milieu.' Dat vinden zestien Limburge gemeenten die ermee hebben geëxperimenteerd. Ze lieten het plastic-afval-scheiden over aan een gespecialiseerd bedrijf. Initiatiefnemer was de Gulpense wethouder Jan Bormans. Sandra Korthuis, directie-raadslid van de VNG geeft eenzelfde reactie.

Mijn tegenzin om die stinkbak te vullen groeit. Het plastic wordt ééns per maand opgehaald. Maar hoe werkt het in mijn praktijk en waarom wil ik me hier tegen verzetten? Alle plastic dat ik wil weggooien, spoel ik eerst af met heet water. Dat kost water en energie om dat water te verwarmen. Vleesresten stinken binnen de kortste keren, er blijft altijd wel een residu eiwitrijke rommel achter in de vleesverpakkingen. Eiwitten, een uitstekende voedingsbodem voor micro- en macro-organismen. Dat geldt voor vetten net zo.

Bovendien doe ik eerst een plastic vuilnisemmerzak in de keukenemmer, dat is al een plastic zak extra. Het restafval deponeer ik in een ander emmertje dat eerst met een plastic zak wordt bekleed. Vervolgens, als deze zak vol is gaat hij in een grotere, donkergrijze afvalzak die in de garage staat, lekker koud zodat het niet zo snel gaat stinken. Maar, die grote zak is ook weer een plastic zak extra. Toch gaat het ruiken. En dan daarna! Eerst stond de bruine bak voor restafval dat iedere twee weken werd opgehaald. Nu moet je ermee naar een ondergronds afvaldepot lopen, beter gezegd sjouwen.

Eerst liepen we met een karretje oud papier naar een verzamelpunt, dat hoeft niet meer. Het wordt opgehaald: eens per maand. Oud papier is een grondstof voor nieuw papier, dus het is geld waard. Daar profiteerden eerst de sportclubs van en hielden hier een aanvullende potje aan over. Deze inkomsten vallen nu weg, dus de subsidieaanvraag gaat omhoog. Subsidies zijn in de ban.

Glas, ook nodig. Oud glas is nodig om nieuw glas te kunnen fabriceren. We brengen het dan ook keurig weg naar de centrale bak in de wijk waar dit oude glas in thuishoort. We moesten al lopen, nu lopen we een keer extra met een grijze zak restafval.

Wat ik me afvraag is, of de gemeente Alphen ooit gehoord heeft van de hierboven genoemde onderzoeken. Ik geloof er geen donder van. Daarom geef ik de links erbij, kunnen ze het lezen, als ze willen.

Nieuwe, plastic minicontainers uitdelen (grondstof), meer plastic afval door het thuis scheiden van plastic en restafval, een extra auto op diesel laten rijden om het spul mee op te halen en dan nog eens de twijfel of het wel nut heeft om afval op deze manier te scheiden.

Het zaakje stinkt, van alle kanten.

Fotograaf: Josh Walet