Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Outlaw bikers

17 januari 2014 - 07:33  •  Harry Slagter  •  reacties

Outlaw bikers

Alphen aan den Rijn -

Al jarenlang zijn de twee Alphense motorclubs gehuisvest aan de Genielaan, aan de rand van Alphen en is er nooit sprake geweest van zelfs maar een enkel incident. Stuk voor stuk zijn de leden allemaal hardwerkende huisvaders met een gedeelde passie, namelijk motoren. Sleutelen, poetsen en als het weer het toelaat er gezamenlijk op uittrekken.

De enige keren dat ze pontificaal aanwezig waren, binnen onze gemeentegrenzen, was op de jaarlijks terugkerende Alphense Chopperdag, waar zij zich met hart en ziel inzetten als organisator van dit, veel publiek trekkende, evenement waar jong en oud zich konden vergapen aan de blinkende fietsen of met trots de eigen machine tentoonstelde. Tot grote spijt van velen is dit evenement inmiddels ter ziele. De reden hiervoor is de laffe opstelling van ons gemeentebestuur door zich blindelings te voegen naar een advies van minister Opstelten die min of meer te kennen geeft dat, zonder aanzien des persoon, iedere biker een crimineel is.

Blijkbaar is het een normale zaak om de grondwettelijke rechten van deze groep met voeten te treden. Stel je eens voor wat er zou gebeuren als je zo'n zelfde omschrijving geeft aan mensen met een bepaalde etnische achtergrond, geloofsovertuiging, levensbeschouwelijke denkwijze of sexuele voorkeur. De hele wereld zou over je heen vallen als je een groep mensen, met eenzelfde achtergrond, zo zou wegzetten zoals hier gedaan wordt.

Gek genoeg staat deze benadering is schril contrast met hoe de landelijke en plaatselijke overheden met, om maar wat te noemen, banken omgaan. Het nog immer voortwoekerende Libor schandaal of de fraude bij KPMG, twee schoolvoorbeelden van instellingen die aantoonbaar de kluit belazeren maar niet als zodanig een crimineel stempel opgeplakt krijgen.

Je zou toch mogen aannemen dat een bankrekening bij de Rabobank of een advies inwinnen bij KPMG ook gezien zou moeten worden als deelname aan een criminele organisatie. Maar nee, ondanks de jarenlange fraude, worden deze bedrijven beloond en gezien als maatschappelijke partners van de overheid.

De hele brief van Opstelten gelezen te hebben kan ik weinig anders concluderen dan dat de inhoud op geen enkele wijze recht doet aan de Alphense motorclubs en ook weinig aanknopingspunten geeft voor het college om dit advies van de minister, als leidend te nemen in de benadering naar de clubs toe. Het zou het nieuwe Alphense college sieren om gewoon de gemaakte afspraken met de motorclubs na te komen en actief mee te werken aan het huisvesten van hen binnen onze gemeentegrenzen. Naar mijn stellige overtuiging is het juist het gedrag en de coöperatieve opstelling van de clubs dat beloond zou dienen te worden. Er is tenslotte een post op de begroting opgenomen om de clubs te verhuizen, gebruik die dan ook!

In ieder geval hebben de clubs zich keurig aan hun afspraken gehouden, dit in tegenstelling tot de gemeente en op de afgesproken tijd, hun onderkomen opgeleverd aan de gemeente. Deze proactieve opstelling verdient in ieder geval heel veel respect.

Bij een hernieuwde aanvraag van de motorclubs voor vervangende clubruimte mag je verwachten van het college, dat ze hier serieus op in gaan en de aanvraag op dezelfde manier behandelen als van andere clubs. Niet zwaaien met oncontroleerbare onderzoeken of weer verschuilen achter die opgeblazen proza van Minister Opstelten maar gewoon kijken naar het verleden van de clubs in Alphen en dan moeten erkennen dat er van een criminele organisatie geen sprake is.

Door omstandigheden ben ik zelf inmiddels motorloos maar hoop dat deze groep liefhebbers nog in alle rust van hun hobby kunnen blijven genieten hier in Alphen en zonder alles te veel te romantiseren weet ik uit ervaring dat vele mannen met mij een hoop sympathie hebben voor de Dennis Hoppers van deze tijd.

Fotograaf: Josh Walet