Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Een gewaarschuwd mens..

23 januari 2014 - 11:06  •  John Kroes  •  reacties

Een gewaarschuwd mens..

Alphen aan den Rijn -

Men kan niet alleen veel lezen in allerlei kranten en tijdschriften maar wat dacht u op internet? Een bron van wetenschap en kennis toch? Echter maar al te vaak krijg ik de indruk dat men door de spreekwoordelijke hoeveelheid bomen het bos niet meer ziet. Vaak wordt gesuggereerd dat voor iedereen de problemen en dus ook de oplossingen hetzelfde zijn. Men wordt in veel gevallen letterlijk doodgegooid of gek gemaakt met informatie. Enige jaren geleden moest iedereen na een tv uitzending aan het radar testament. U weet wel de "tweetrapsraket”. Velen hebben ook zo'n testament laten opmaken. In echter veel gevallen, waar ik gevraagd werd om een second opinion, bleek dat juist dit testament niet geschikt was voor de specifieke situatie van die cliënt. Ik kon mij niet onttrekken aan de indruk dat de cliënt datzelfde bos was ingestuurd. Das pas jammer!

Fiscale voordelen zijn vaak de drijfveer om iets te regelen. Was het niet die bekende voetballer die zei "ieder nadeel hebt zijn voordeel". Nou zo heb ik er ook één (oké ook goed gepikt en een beetje zelf bedacht) en dus "ieder voordeel heeft ook zijn nadelen".

Zo las ik over de grote populariteit van de eigenwoningschenking.

Schenken kan op vele manieren. Echter aan deze schenking, hoe interessant deze ook lijkt, kleven vele nadelen. Zo wordt als grote voordeel gezien dat het vermogen van de ouders kleiner wordt en er dus over de erfenis in de toekomst minder erfbelasting hoeft te worden betaald. Als eerste bezwaar geldt dat je dit geld echt moet uitkeren. Weg is weg, eens gegeven blijft gegeven. Hebt u meerdere kinderen hoe doet u dat als u niet voldoende geld hebt om iedereen gelijk te behandelen. Ongelijke behandeling leidt vaak tot scheve gezichten. Fijn om belastingbesparing te bereiken maar minder leuk als de kinderen later niet meer bij elkaar op de verjaardag komen.

Voorts leidt zo'n schenking bij het kind tot een eigen woningreserve wat bij datzelfde kind in de toekomst een probleem kan opleveren.

Wat als het kind is gehuwd en het huis en de hypotheek staan op beider naam?

En wat dacht u van uw eigen situatie. De zorg vanuit de overheid wordt uitgehold. Verzorgingshuizen worden gesloten terwijl u alleen maar ouder wordt en wellicht in de toekomst uw eigen zorg wilt of moet inkopen. Waarvan? Als u uw geld heeft geschonken in het kader van de eigen woning aan uw kind is het wel weg. En zal ik u één ding vertellen. In de 25 jaar dat ik in het vak zit heb ik zelden een kind geld terug zien brengen alleen al vanwege het feit dat het er niet meer is en het dus niet kan. U wilt toch te zijner tijd zelf de regie houden? En niet afhankelijk zijn van uw kinderen.

Een advies is pas goed als u ook de nadelen kunt en wilt zien.

Zou die voetballer dan toch gelijk hebben?

Voor een volledig maatadvies, maak  een afspraak met Kroes en Partners Notarissen & Adviseurs, telefoonnummer 0172-521921 of notarissen@kroesenpartners.nl 

John Kroes is notaris-partner bij Kroes en Partners Notarissen & Adviseurs, estate planner, (examen)docent bij de notariële beroepsopleiding en vervuld verschillende maatschappelijke functies.

Fotograaf: Josh Walet
Kroes en Partners.'
Kroes en Partners

Een goede naam in de regio met veel vaste relaties & klanten.