Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Kunst op het menu

28 januari 2014 - 13:23  •  Sander Mell  •  reacties

Kunst op het menu

Alphen aan den Rijn -

Ik ben niet volledig op de hoogte van alle plannen? Dat zeg ik eerlijk.
Het is net kwalificatie schaatsen. Alle berekeningen en voorrondes. Ik wacht het af en lees vanzelf wel wie zich op glad ijs gaat begeven.
Ik zie Joost lopen. Joost Zwanenburg. Een creatieveling van nature en eigenaar van VijfB.
Tevens verantwoordelijk voor vele muurschilderingen. Denk bijvoorbeeld aan de componisten bij de Ridderhof.

Snel slok ik mijn koffie op, reken af en loop naar de Dreespassage. Nieuwsgierig vraag ik me af wat er allemaal gebeurd. Het zijn duidelijk geen mensen met bouwhelmen, en de tekeningen die ik in etalages zie zijn ook geen bouwtekeningen.
Dan wordt het me snel duidelijk gemaakt door Joost en Jorn van der Eng (o.a. van Raamspraak, denk hierbij aan het interactieve en creatieve raam bij voormalige fotowinkel Fancy picture). Samen hebben ze een nieuw project. Geïnteresseerd in deze creatieve, jonge ondernemers vraag ik wat de bedoeling hiervan is, hoewel het me al snel duidelijk wordt.
Kunst wordt meer en meer op de kaart gezet en dat wordt meteen uitgestraald.
Gastvrij krijg ik een uitleg en een tour.
Het is lang geleden dat ik zo door de Dreespassage loop en dit keer geen 100 meter afleg in 9.6 sec. Creativiteit, kunst, variatie en gastvrijheid maken het een plezierig onderdeel van het Alphens centrum.

En ook al heb ik er niets mee te maken, zelfs ik voel me trots. Een trotse Alphenaar, dat dit op het menukaart staat qua winkels is een absolute toevoeging. Geen standaard winkel, geen massaproductie. Eigen ondernemers, kunstenaars die leven in een onzekerheid, maar waar creativiteit en geloof in een eigen visie het winnen van vastigheid. Vooral in deze tijd mag men daar zeker bij stilstaan.
Hopelijk blijft dit bestaan. Het is bekend dat dit onderkomen tijdelijk is, maar het zou fantastisch zijn als Alphen dit behoud, dan wel in andere panden in de stad.
Ik wandel een atelier binnen en weet niet waar ik moet kijken. Ik besluit in het midden te staan en 360 graden te draaien. Ondanks de ruimte is er genoeg te zien. Dit is wat Alphen nu nodig heeft. Unieke exemplaren. Geen wandelgangen die met pijltjes zijn aangegeven. Geen 'kunst' zoals een roos, de Eiffeltoren of de taxi's van New York die elke dag ontelbaar keer over de toonbank gaan bij een medewerker die het niet eens meer zien. Nee, uniek is weer in opkomst en daar wordt hier goed op ingespeeld.

Ook word me de nieuwe naam verteld. "De Doorloop". Om mensen te triggeren dat het voor de Dreespassage niet ophoudt. Geen afslag naar links of rechts. U kunt gewoon doorlopen.
Hier is kunst en heeft u geen winkelwagen nodig of pen en papier om stellingen op te schrijven. Op 1 februari om 16.00 is de opening en deze wordt groots gevierd. Eten, drinken, muziek. Uiteraard kunt u nu al voorbij lopen, rondkijken en denken aan uw huis. Aan uw toekomstige unieke bezittingen.

Meer informatie vind u op www.dedoorloopalphen.nl

Fotograaf: Josh Walet