Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Klein Sotsji

6 februari 2014 - 16:18  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Klein Sotsji

Alphen aan den Rijn - Het lijkt in de nieuwe Alphense raadszaal verdomd veel op Sotsji. En niet alleen omdat in Sotsji de duurste Winterspelen ooit zijn. De Alphense raadszaal is in de aanloop naar de fusie voor  een half miljoen euro verbouwd. Nieuwe opstelling, nieuwe geluidsinstallatie, nieuw televisienetwerk, nieuwe tafels, nieuwe stoelen. En een nieuw tapijt waar de nieuwe raadsleden voorzichtig omheen lopen, want het is wel heel erg besmettelijk wit.

De gemeente Alphen aan den Rijn mag 8.8 wethouders benoemen. Dan heb je dus maximaal 9 plekken nodig als je als gemeenteraad al je wethouders bij de vergaderingen wilt hebben om aan de tand te voelen.
De 6 wethouders kregen echter een tafel met 5 werkplekken, 5 microfoons en 5 stoelen. Een beetje onhandig, maar ja waarom zou je daar voor dat halve miljoen over nadenken.
Burgemeester Tjerk heeft dat 'opgelost' door 3 wethouders op de voorste rij - die met de 5 stoelen en 5 microfoons - te zetten en 3 wethouders aan een extra tafel op de achterste rij te plaatsen.

De ondersteunende ambtenaren hebben een plekje toegewezen gekregen op het podium in het hoekje. Daar staat een setje van 4 stoelen. Nu zijn die ambtenaren niet voor niets aanwezig. Zij ondersteunen de wethouders met kennis en antwoorden op vragen van de raadsleden. Daarvoor  gebruiken zij een laptop en een tas vol papieren. En dus is een tafel een heel handige voorziening.
Maar dat kon er niet meer af voor dat halve miljoen.

Vanuit Sotsji doet de verzamelde internationale pers op twitter en facebook verslag van de deplorabele staat van haar half afgebouwde hotels. Geen liften, geen deuren, naar beneden vallende plafonnieres,  1 hotelkamer voor 11 man, geen wifi. Wel heel veel plantsoenwerkers die boompjes planten langs het pad naar het Olympisch stadion.
De Alphense raadszaal kan die concurrentie wel aan. Sterker nog: er zijn géén persplekken.
De journalisten zoeken het maar uit met hun laptop, iPad, schrijfblokje en geluidsapparatuur. Dus normaal je werk doen is er niet bij. Vroeg of laat levert dat van die lekkere positieve stukjes op in de krant. Venijnig geschreven door een sacherijnige journalist met een zere rug en een lamme arm.
Het positieve verschil met Sotsji? In het Alphense gemeentehuis is wel wifi.

Als klap op de vuurpijl is de gastvrijheid in de raadszaal er hard hollend op achteruit gegaan. Er is geen koffie of thee (of water) meer voor toeschouwers, insprekers, ambtenaren en pers. En - tot ongenoegen van de raadsleden - gaat de bar na de raadsvergadering na 3 kwartier op slot. Niks napraten, het goedmaken met elkaar en korte informele overlegjes in de wandelgangen na afloop.
Dat deden ze vroeger ook zo in Vlaardingen. Maar daar schijnt nu de Alphense gastvrijheid te heersen.

Wat 'we' wel hebben is een lekkere werkplek voor de burgemeester. Goed geregeld door burgemeester Bas en prettig in gebruik genomen door burgemeester Tjerk.
Net als in Sotsji. Daar heeft vader Poetin het ook heel goed geregeld. Voor zichzelf.


Fotograaf: Josh Walet