Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Hoekstock-festival slachtoffer van regels om de regels?

3 april 2014 - 09:46  •  René Driesen  •  reacties

Hoekstock-festival slachtoffer van regels om de regels?

Alphen aan den Rijn -

De kreet "eigen broek ophouden" hoor je overal. Er zou geen geld meer zijn om cultuur te subsidiëren. Dat klopt ook wel, want veel geld gaat op om banken te redden en wegen aan te leggen.

Het Hoekstockfestival wordt als sinds 2005 met groot succes georganiseerd op het terras van Café de Hoek in Koudekerk aan den Rijn. Ten behoeve hiervan wordt al vele jaren een drijvend ponton in de Oude Rijn geplaatst van waaraf de verschillende bands optreden. Ook voor 2014 is deze aanvraag voor de 10de keer op rij gedaan. De gemeente heeft onder voorwaarden deze vergunning verleend, maar de aanvraag is door de provincie Zuid-Holland afgewezen op grond van nieuw beleid dat in 2013 is vastgesteld. Zonder een ponton is het lastig om de bandjes te laten spelen. Er is dan te weinig ruimte. Een mooi festival en een jarenlange traditie lijken zo verloren te gaan. Net op het moment dat het festival zijn 2de lustrum denkt te kunnen vieren. Waarom? Vanwege het te strikte hanteren van regels om de regels Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest van onze nieuwe fusiegemeente? Waar zijn alle goede voornemens die geuit werden in de verkiezingscampagne en die ook gedaan werden door voorstanders van het fusieproces ?

Ik wil dat de gemeente woord houdt en wat doet aan deze situatie. Ik stel daarom de volgende vragen aan het college van B&W:

Op grond van Art. 36 van het raadsreglement van orde wil ik u de volgende vragen stellen:

1. Is het college bekend met de nieuwe beleidsregels van de provincie?
2. Hebben zich in het verleden knelpunten voorgedaan voor de scheepvaart als gevolg van de aanwezigheid van het ponton?
3. Hebben het college dan wel haar rechtsvoorgangers zich gerealiseerd dat de effecten van dit nieuwe beleid beperkingen kunnen opleggen aan activiteiten die in het verleden niet tot knelpunten of gevaarzettende situaties op de Oude Rijn hebben geleid?
4. Acht het college het belang van het inmiddels traditie geworden festival zodanig dat een eenmalige ontheffing van de provincie gerechtvaardigd is. Dit temeer omdat het ponton volledig achter de remmingwerken komt te liggen; dit is een kerende houten constructie die de schepen geleidt en bestemd is om de brug te beschermen tegen onverhoopte aanvaringen.
5. Is het college bereid met de provincie in overleg te treden teneinde te bereiken dat vooralsnog alleen de jubileumuitgave van dit festival in 2014 op gelijke wijze als in voorgaande jaren doorgang kan vinden?
6. Is het college bereid met de organisatoren te zoeken naar alternatieven die het festival ook na 2014 mogelijk kunnen maken?
7. Vindt het college ook niet dat, in een tijd van bezuinigingen op cultuur, de gemeente een subsidievrij evenement als het Hoekstock-festival zou moeten koesteren?
8. Is het college het met mij eens dat de tijdens de verkiezingscampagne en in het fusieproces gedane beloftes omtrent het behoud van evenementen in de kernen moeten worden ingelost?

Namens de fractie van  GroenLinks,

René Driesen

Fotograaf: Josh Walet