Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Ambtenaren

10 april 2014 - 11:06  •  Jaap Hekkema  •  reacties

Ambtenaren

Alphen aan den Rijn -

Een ambt uitoefenen straalt gezag en autoriteit uit. Althans zo zou het moeten zijn. In het verleden toen de mensen nog niet zo mondig waren stonden ze in hoog aanzien. Ambtenaar was een edel beroep, zij kenden elke letter der wet en handelden daar ook naar. In het belang van volk en vaderland. Het belang van ons mensen was ook hun belang. Van straatveger tot minister en zelfs de koning kunnen zich er op beroepen dat zij tot welzijn van de bevolking hun ambt uitoefenen.

 Helaas, de tijden zijn drastisch veranderd. Als ik zo lees zijn zij de grootste hinderpalen geworden voor de eenvoudige mens die initiatief heeft om iets te beginnen of zelfs iets groots op te zetten. In plaats van steun en advies te geven zijn zij er op uit alles te blokkeren wat niet uit hun eigen brein ontsproten is. Met de regeltjes der wet in hun achterzak zijn zij in het kielzog van allochtonen, asielzoekers  en foutte Marokkanen verworden tot het schuim der natie.

Als ik mijn oor te luisteren leg bij vele plaatsgenoten is er grote aversie ontstaan tegen het 'ambt'. We worden er onder bedolven. Een melkertbaan als boa geeft je het recht je medeburger hautain te benaderen. Een feestje bouwen op de Rijn is al in strijd met de letter der wet. Een gondelvaart wordt van alle luister ontdaan. Geen bootjes meer aanleggen in de Rijn.

Waar gaat dat heen? Explosies zoals in Oekraine. Ik zie Rutte en Wilders al op de vuist gaan en Pechtold pootje haken. Dat zijn notabelen onder elkaar maar wij staan ook klaar om het parlement te bestormen. Of nemen we het allemaal?

Fotograaf: Josh Walet