Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Het 'ergste' gebeurt zelden

17 april 2014 - 10:45  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Het ergste gebeurt zelden

Alphen aan den Rijn -  

Dat de regels er niet gemakkelijker op zijn geworden, is ook duidelijk.

Een paar weken geleden liep ik tussen een paar honderd vertegenwoordigers van allerlei organisaties op het gebied van welzijn, sport en cultuur. Dat zijn de mensen die als vrijwilliger of als beroeps zorgen dat het gezellig is in deze stad. Dat er iets te doen is voor iedereen. Dat de zaak een beetje leefbaar blijft.

Hun grootste probleem? De regeldruk!

 

'Wij herkennen dat niet', zegt locoburgemeester Kees van Velzen.

Hij wordt daarin gesteund door onze waarnemend burgemeester Tjerk Bruinsma die dol is op regels en regeltjes. Je kunt het maar beter goed dicht timmeren, dan is iedereen veilig. Je kunt maar beter voorbereid zijn voor het geval er iets misgaat. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Wat de burgemeester bedoelt is: dichttimmeren die handel! En: onder mijn bewind geen tweede Enschede, Volendam of Alphen aan den Rijn.

Alsof je als overheid kunt voorkomen dat iemand de hand licht met milieuvoorschriften, dat iemand de hand licht met brandvoorschriften, dat iemand gek wordt.

 

De organisatoren van evenementen in deze gemeente worden geconfronteerd met een stapel in te vullen formulieren waar je U tegen zegt. Dat heeft te maken met de 'nieuwe' veiligheidsregio. Brandweer en politie gaan uit van het ergste. Dat is goed, want daar zijn ze voor.

Voor het 'ergste' maken zij een plan: wie moet wat doen en op welke manier om te voorkomen dat het 'ergste' ook echt erg wordt. Dat is het advies aan elke gemeente.

 

Nu komt de grap: het 'ergste' gebeurt zo weinig dat iedereen Enschede, Volendam en Alphen aan den Rijn nooit meer vergeet.

Daar staan dus honderdduizenden keren tegenover dat het 'ergste' niet gebeurt!

 

Kees van Velzen herkent de klachten over regeldruk niet.

Tjerk Bruinsma wil per se voorkomen dat er een ramp gebeurt.

Ik denk dat een gemeente, een buurt of een gemeenschap onleefbaar wordt als je altijd alleen maar uitgaat van het 'ergste'.

Fotograaf: Josh Walet