Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De laatste Koningsdag in ons park

25 april 2014 - 15:29  •  Bas Bosman  •  reacties

De laatste Koningsdag in ons park

Alphen aan den Rijn -

De laatste keer met elkaar het kleedje neerleggen. Koelbox erbij, brood met smeersels, flesje wijn. Lekker neerploffen in het gras en genieten van het eerste echte lentezonnetje.

De laatste keer dat we elkaar massaal zullen zien. Het feest van herkenning van oud-bekenden en nieuwe vrienden. De laatste keer dat je in het park iedere vijf meter wel tegen iemand “hoi” roept. Zwaaien naar elkaar tussen de menigte. Soms een kus.

De laatste keer dat men de moeite neemt om een podium te bouwen. Om een ploeg van artiesten te arrangeren die op ook hun vrije dag zich toch inspannen om ons te plezieren. De laatste keer dat we op onze blote voetjes kunnen dansen in het gras.

De laatste keer dat we in het park een lekker koud biertje van de tap kunnen halen. Of een broodje warme beenham van de grill kunnen nuttigen. Nooit meer een patatje, hamburger, sateh of welke zondige snack dan ook meer.

De laatste keer dat we in alle feestvreugde ook ons bekertje kunnen laten vallen, ons papieren treetje of etensbakje. Dat we er een rommeltje van kunnen maken om het vervolgens van ons eigen gemeenschapsgeld ook weer te laten opruimen.

Morgen is ons laatste feestje op Koningsdag in ons Park Rijnstroom. Omdat mensen uit de buurt, mensen van de lokale overheid en alle zuurpruimen van onze maatschappij het gaan winnen.

We worden een maatschappij van de regel, afbakening en inkadering. Van de angst en de negativiteit. Van wat zou kunnen gebeuren in plaats van wat gaat gebeuren. Van de verboden. Van het blijven luisteren naar die ene uitzondering die onvermoeid blijft strijden tegen de rest. We laten ons meeslepen door de grijze muizen. En we luisteren braaf.

Of het nu vuurwerk is, Koningsdag, Straatfeest, Lakeside, Gondelvaart, Culinair Alphen, Zomerspektakel: we gaan steeds meer bepalen wat het mag kosten in plaats van wat het zou kunnen opleveren. Nog even en het Vakantiespel, de Taptoe, Oldtimerdag, Jaarmarkt en zelf de musical op het schoolplein gaan er aan geloven.

Dus aan alle Alphenaren: geniet er morgen extra van. Maak even extra herrie, begroet elkaar nog eenmaal extra hartelijk en vooral geniet van elk moment extra. Een feestje is niet vanzelfsprekend meer.

Fotograaf: Josh Walet