Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Gratis parkeren gaat niet helpen

8 juni 2014 - 16:48  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Gratis parkeren gaat niet helpen

Alphen aan den Rijn -

Er gaan stemmen op om gratis parkeren in het Alphense Stadshart in te voeren. Dat zou dan het aantal bezoekers aan het Stadshart vergroten. Bij de Herenhof is parkeren immers gratis en bij Ridderhof (laag tarief) en Baronie (eerste anderhalf uur gratis) relatief heel goedkoop.
Of maakt het geen bal uit dat je voor een middag shoppen een eurootje of 6 á 7 kwijt bent aan parkeergeld?

Nu weet iedereen dat ons zieltogende centrum best een opkikker kan gebruiken.
Boven de Aarkade is het niks en dat blijft zo. Winkelcentrum Aarhof is toe aan een flinke renovatie. Het winkelbestand in de Van Mandersloostraat mag ook beter. Het Rijnplein heeft moeite genoeg om alle winkels gevuld te krijgen en te houden.

Er zijn veel soortgelijke winkels van de verschillende ketens met ongeveer hetzelfde concept. En er zijn weinig leuke verrassingen in winkeltjes waar je voor de lol heengaat en dan tot je eigen verbazing ook nog slaagt voor iets wat je echt niet ging aanschaffen.

Naast de winkels is er natuurlijk ook de nodige horeca. Nou, de terrassen zitten bij mooi weer netjes vol. Op het Rijnplein en langs het water van de Oude Rijn is het goed toeven. Al zie je al die leuke terrasjes niet vanaf de straat. En echt heel gevarieerd is het aanbod ook niet. Ik kijk soms zelfs stiekem op de menukaart om even te controleren waar ik ook alweer zit.

Behalve het theater waar overdag geen bal is te beleven, is er niets aan cultuur. Weinig historische panden - Rijnkade 11 en Schoutenhuis uitgezonderd -, geen museum of oudheidskamer, geen leuke galerie - of je moet de tijdelijke locatie van STA-ART meetellen - en niets dat ook maar in de verste verte op straattheater lijkt. Alleen het draaiorgel op zaterdag.

Ik ben geen shopper en dat zal ik ook nooit worden. Zeker niet als 'de verleiding' er gewoon niet is.
Een paar keer per jaar ren ik langs Van Keeken, Van Haren, Miss Etam, Promiss en V&D. De Media Markt - en soms dat sieradenwinkeltje ernaast – en Tuyn Brillen krijgen een gericht bezoek. De rest van het jaar spreek ik af op een terras of in een horecatent voor een lunch of een 'bakkie'. Het gaat daarbij nooit om de tent, maar om het gezelschap.
Onlangs heb ik Bonprix ontdekt. Dat betekent waarschijnlijk het einde van 'een paar keer per jaar'.

Of ik nu al dan niet 5 euro aan parkeergeld kwijt ben, heeft met mijn 'beleving' duidelijk helemaal niks te maken. Ik ga shoppen omdat het leuk is, dus niet hier. Je zou zelfs kunnen stellen dat Alphen in haar ontmoedigingsbeleid is geslaagd.
Als ik voor een afspraak naar het stadshart ga, vind ik het gezelschap belangrijk. Niet of de rekening uiteindelijk die paar euro hoger uitvalt.
Gratis parkeren maakt van mij geen shopper, van jou wel?

Fotograaf: Josh Walet