Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Ik vind Oppatja geen lekker wijf meer

26 september 2011 - 21:08  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Ik vind Oppatja geen lekker wijf meer

Alphen aan den Rijn -

Het is over tussen ons. Ik hield van je, maar je hebt onze liefde kapot gemaakt. Jammer want je was zo veelzijdig en betrokken. Nu bestaat er nog maar één ding voor jou: het cultuurhuis. Hoe ik dat weet? Lees maar wat je schrijft op de website van de gemeente:

“Het cultuurgebouw kan een plek worden waar zzp’ers overleggen en samen een kop koffie drinken, waar studenten aan een presentatie werken. Een soort huiskamer van de stad, waar je makkelijk binnenwandelt en waar je voor een brede doelgroep een breed aanbod vindt.”

’t Is voor je eigen bestwil hoor, maar uit zoiets blijkt je dat je weg kwijt bent. Je moet naar de dokter. Zelfs je eigen achterban ken je niet meer. Zzp’ers die overleggen en koffie drinken? Ja, in de keet maar niet in een bibliotheek! Stukadoors, metselaars, ouderwetse arbeiders zeg maar, drinken buiten het werk bier. Of was het nog een restje van de humor, die je vroeger had?

“Hoe loopt het Jaap, heb je nog metertjes kunnen maken?  Nou, Kees, het is slapjes, maar daardoor heb ik wel meer tijd om het verzamelde werk van filosofen als Hedel en Kant eens goed te lezen. Heerlijk met die vioolmuziek, die uit de muziekschool klinkt. In mijn transporter en in de bouw heb ik ook altijd Radio 4 keihard aan.”

Dit soort taferelen en die van werkende studenten, die geloof je toch niet zelf?

Maar iets wat eigenlijk nog veel ernstiger is, je zegt voor cultuur op te komen. We hebben nog maar een paar monumentale gebouwen in Alphen. Tal van prachtige panden zijn in de loop van de jaren gesloopt. Het schijnt dat huisjesmelkers uit Amsterdam het vak ooit hier  hebben geleerd. Eerst laten verpauperen en als er niks meer te redden is, slopen en iets lulligs er voor in de plaats zetten.

Jij doet hetzelfde. De Volksuniversiteit zit in het Oude Raadhuis van Aarlanderveen. Als die naar jouw nieuwe gebouw vertrekken, zal het oude gebouw nog verder aftakelen. Dat gebeurt ook met het Raadhuis aan het Visserpark, het Scalacollege en het Nutshuis. Iedereen zit daar goed, maar wordt gedwongen naar jouw paleis te verhuizen. President George Pompidou bouwde in Parijs zijn persoonlijke monument met de naam Centre Pompidou. Het lijkt er verdacht veel op dat jij ons met het Centre d’Oppatja wilt opzadelen. (Wel eens gehoord van Madame de Pompidour?)

Je komt toch zo op voor de minima? Weet je wie er nog naar de bibliotheek gaan? Precies! Die mensen, die in tegenstelling tot de culturele elite geen auto hebben om naar het centrum te rijden, geen computer hebben, te arm zijn voor boeken of abonnementen en zich geen iPad of eReader kunnen veroorloven. DIE mensen moet je helpen. Helpen door naar ze toe te gaan. Kleine gezellige ouderwetse bibliotheekjes in een school of een buurthuis, bemand door vrijwilligers. Met wat je bespaart, kan je een echt minimabeleid opzetten. Nu drijf je over de rug van mensen die het moeilijk hebben, je zin door met zo’n elitegebouw zonder toekomst.

Nee ik leef niet meer voor jou… 

 

Machiel van der Schoot 

 

P.S. voor degenen die het nog niet wisten:  ik heb ooit goed bedoeld Hélène een lekker wijf genoemd. Nou, dat heb ik geweten. Heel politiek correct Alphen viel over me heen, blijkbaar niet wetend dat het één van de aardigste complimenten is die een man een vrouw kan geven. 

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger