Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA We zijn Xanten niet

17 juni 2014 - 10:12  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA We zijn Xanten niet

Alphen aan den Rijn -

Nou vind ik dat een beetje gek. Alphen zit in de top 25 van grootste Nederlandse gemeenten en laat daarmee 380 andere gemeenten achter zich. Bovendien is Alphen aan den Rijn het meest gemiddelde stadje van heel Nederland. Dus: hoezo is er in het nieuwe Alphen geen wethouder te vinden? Of is het niet terecht dat D66 met vier raadsleden - dus ook minstens 4000 stemmen - in de gemeenteraad zit?

Enfin. Stegeman moet iets vinden van de 'Identiteit en profilering van Alphen aan den Rijn'. Die notitie is door twee ambtenaren geschreven waarvan er minstens een ook al niet van hier is...
Dus vind ik het niet zo gek dat de identiteit en het imago van de nieuwe gemeente aan containerbegrippen als wonen, recreatie en duurzaam ondernemen zijn opgehangen. Als je niet van hier bent, dan wordt het al snel de grote gemene deler.
Wonen vanuit het forensenstadje Alphen aan den Rijn.
Recreatie vanuit de plattelandsgemeente 'met het grootste oppervlak' Rijnwoude.
Duurzaam ondernemen vanuit kwekersdorp Boskoop met het International Trade Center en de titel Greenport.

Maar met die drie containerbegrippen onderscheid je je als gemeente dus niet van die ruim 400 andere gemeenten.
Wel met het oppakken van de 'roots', en dat is het romeinse verleden van de stad Alphen, het dorp Zwammerdam en de rivier Oude Rijn. Dat is anders dan in andere gemeenten.
Nationaal en internationaal wordt dat ook zo gezien. Het romeinse castellum onder het Alphense Rijnplein is een bijzondere militaire vesting. In het jaar 40 n.Chr. gebouwd speciaal om de troepen voor de invasie van Brittannië te bevoorraden. Net als Valkenburg bijvoorbeeld. Al snel echter werd het castellum gebruikt om de noordgrens van het Romeinse Rijk te beschermen. De rivier de Rijn - waarvan de Oude Rijn 2000 jaar geleden de hoofdstroom was - werd immers onderdeel van die noordgrens.

De laatste 100 jaar hebben overijverige ambtenaren en ondernemers alles wat historisch en gedenkwaardig was in Alphen afgebroken en ondergeschoffeld. Dus nu zie je geen authentieke overblijfselen meer uit het romeinse verleden. Het castellum is rond 1980 opgegraven en had leuk bewaard kunnen blijven.
Zoiets als het badhuis in Heerlen, bijvoorbeeld. Of het romeinse stadje bij Xanten. Bij dat Duitse plaatsje is een deel van de opgraving zichtbaar, zijn een aantal gebouwen herbouwd en staat een groot museum.
Wij moeten het doen met een piepklein Romeins Museum en een romeinse afdeling in historisch themapark Archeon.

Hat kan ook anders. Kijk naar Kalkriese, het dorpje bij het Teutoburger Wald waar in het jaar 9 n.Chr. de beroemde veldslag tussen Romeinen en Germanen is uitgevochten. Drie romeinse legioenen - minimaal 15.000 militairen - gingen ten onder. De exacte plek van de veldslag is terug gevonden en er zijn opgravingen geweest. Verder is het gewoon een open plek in een groot bos.
Maar het is wel een heel bekende open  plek. Met festivals, een museum, een uitkijktoren, gedenkplaten en een groot restaurant.

Nee, we zijn Xanten niet. Maar we zijn misschien wel Kalkriese.

Fotograaf: Josh Walet