Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Mijn kijk op Alphen (17)

24 juni 2014 - 09:43  •  Jaap Hekkema  •  reacties

Mijn kijk op Alphen (17)

Alphen aan den Rijn -

En daarna de eerste Canadezen met volgepakte oorlogswagens die over de hefbrug kwamen. Ze stopten ook bij ons voor en deelden chocolade en sigaretten uit. Ik bemachtigde ook een paar sigaretten en die kon ik grif weer kwijt voor een gulden per stuk. Er zijn genoeg foto's bekend van de intocht van de Canadezen en de Irenebrigade -en ook een hele film- maar van mezelf heb ik er ook nog een:

Die lange magere knul met klompen op de voorgrond ben ik. Een Canadese vrachtwagen en daar boven de nok van het dak van de boerderij van Willem van Wijk, waar veel later Madonna nog in gezeten heeft. De foto is genomen door mijn zus. Ik was toen nog 15 jaar.

De dagen daarna hebben we groot feest gevierd. Versierde optochten met autopets, oude kinderwagens en vliegende hollanders. Een goochelaar in de garage van Adriaan Verkerk die knopen legde in touwen en er zo weer uit trok. Ik had goed opgelet en dat kon ik ook. Applaus! Gewoon een paar mastworpen en klaar is kees. Met mijn buurman Kees van Dam (broer van Poedel) ging ik mee naar het St. Jorisplein omdat daar de moffenhoertjes kaalgeschoren werden. Op een platte boerenwagen. Ik stond met mijn snufferd vooraan. Ze moesten knielen en met scharen en tondeuzes ging al het haar eraf. Eerlijk gezegd was het geen prettig gezicht. Ik schaam me er nu nog voor dat ik er naar heb staan kijken. Die grieten verkochten zichzelf ook om aan wat eten en drinken te komen om niet te verhongeren. In later jaren heb ik nog vaak van die vrouwen op het dorp zien lopen. Wat een vernedering en ik heb er nog vaak met schaamte aan moeten denken. Ik had het achteraf liever niet gezien.

Wat me ook nog vers in het geheugen ligt, zijn de foto's uit de concentratiekampen zoals Auswitsch, die in de etalage van het dagblad De Schakel uitgestald werden op de hoek van de Bruggestraat en de Van Mandersloostraat. Uitgemergelde mensen, stapels lijken op karren. Als oud vuil werden de lijken op een hoop gegooid. Echt afschuwelijk om te zien en dan te bedenken dat mijn overburen daar ook bij lagen. Ik zal het nooit vergeten.

Het was mijn indruk toen en ik begrijp wel dat er later nog veel meer details zijn bekend geworden maar toen was het voor mij overweldigend.

Eerlijk gezegd hangen mij die verhalen van net na de oorlog ook zachiessan de keel uit, dus ik ga gauw over op plezieriger dingen en dat is ook o.a. voetbal! Wel in Alphen natuurlijk, want anders ga ik buiten mijn boekje. Tot dan maar.

Fotograaf: Josh Walet