Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Robbels - Ronald Pleij

27 juni 2014 - 15:00  •  Rob Buisman  •  reacties

Robbels - Ronald Pleij

Alphen aan den Rijn -

'Ik zou mooi burgerlijk ongehoorzaam zijn...'
"Nu zal er gerust een overheidsprocedure zijn om dat aan te passen. Dit land barst nu eenmaal van de bullshit-wetten en flauwekul-regeltjes. Da's trouwens ook iets waar ik me grenzeloos druk over kan maken. Maar als ik in die straat zou wonen, zou ik mooi burgerlijk ongehoorzaam zijn en samen met de andere bewoners een vervangend straatnaambordje aanschaffen. Dat kost via internet iets van vijf tientjes en dan stuur je de rekening meteen door naar het gemeentehuis. Intussen moeten ze zich daar flink achter de oren krabben hoe ze zo'n mispeer procedureel kunnen voorkomen, zodat straatbewoners zich in de toekomst niet meer hoeven te schamen voor het onvermogen van 'hun' overheid."

'Er is in 10 jaar tijd weinig veranderd...'
"Waarom ik in 2004 uit de straatnamencommissie ben gestapt? Vanwege gemeentelijke minachting van de burger en een ontstellend gebrek aan culturele verantwoordelijkheid. Toen ging het om het weglaten van een uitleg van de straatnamen op het bordje. Wie weet nou dat een Warande een lusthof en een Warmoezerij een stadstuin is? En dat Morgen een oppervlaktemaat is? Ja, historicus Habermehl misschien. Maar zulke dingen moeten gewoon worden uitgelegd om mensen een beetje besef van hun omgeving bij te brengen. Alleen is er de afgelopen 10 jaar weinig veranderd. Het volk moet in wezen nog steeds slikken wat de overheid achterhoudt. Bah!"

Over slikken gesproken... Drankje tegen de opwinding?
"Ach, als ik m'n gal heb gespuugd, ben ik het al bijna weer vergeten. Ik neem graag een Robinson Crusoe. IJsblokjes in de shaker, een sloot rum, ongeveer net zo veel ananassap erbij, schudden en uitschenken door een zeefje. Simpel en lekker." 

Nog een andere reden voor die keuze?
"Crusoe leefde op zijn eiland elementair. Zonder regels, zonder gezag. En ook zonder maf koningshuis en zonder WK voetbal waar iedereen zo hysterisch over doet. Snetverdemme, als ik daaraan denk, begint het bij mij alweer te koken. Geef me nog maar zo'n drankje..."

Robbels worden elke vrijdag in cocktailbar De Neus - in het centrum van Alphen aan den Rijn -  opgetekend door Rob Buisman.
Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval.

Fotograaf: Josh Walet